Svih 92 tisuće KaraPlenkovićevih ulizica dat će potporu Dalićkinoj ideji o prodaji četvrtine HEP-a!

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Nitko, ama baš nitko od članova Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a nije iskazao ni najmanju dilemu glede načina na koji bi se otkpupljivale dionice Ine od MOL-a, niti je itko kritički progovorio o činjenici koju je nedavno otkrio Mostov ministar energetike Slaven Doborvić da je ideja da se prodajom 25 posto minus jedne dionice HEP-a na burzi skupi novac za kupovinu Ine došla od HDZ-ove ministrice i potpredsjednice vlade Martine Dalić, čiji je muž Niko, član uprave Ine.

Nakon što se u javnosti podiglo dosta bure oko najave premijera Plenkovića da će Inu vratiti u ruke Hrvatske i to otkupom 25 posto minus jedna dionica HEP-a, 9. siječnja ove godine održana je zajedničke sjednice HDZ-ova Predsjedništva i Nacionalnog vijeća na kojoj se raspravljalo o aktualnim pitanjima, uključujući lokalne izbore te o stanju nakon odluke UNCITRAL-ovog arbitražnog sudišta u sporu Ine i MOL-a.

Tim povodom predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković obratio se novinarima po završetku sastanka i objavio da je Vlada dobila čvrstu podršku Predsjedništva i Nacionalnog vijeća da se Ina vrati Hrvatskoj.

“Riječ je o punoj potpori Vladi o ideji otkupa udjela od MOL-a. Smatramo da rad na modelu koji je u tijeku s našim partnerima treba nastaviti te da je najbolji način za otkup inicijalna javna ponuda 25 posto minus jedna dionica HEP-a. Očekujemo za tu operaciju, koja je strateški potez državničkog karaktera, u interesu našeg gospodarstva i energetske sigurnosti, korak koji ćemo odraditi ove godine”, rekao je Plenković.

Dakle, nitko, ama baš nitko od silnih članova Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a nije iskazao ni najmanju dilemu glede načina na koji bi se otkupljivale dionice Ine od MOL-a, niti je itko kritički progovorio o činjenici koju je nedavno otkrio Mostov ministar energetike Slaven Doborvić da je ideja da se prodajom 25 posto minus jedne dionice HEP-a na burzi skupi novac za kupovinu Ine došla od HDZ-ove ministrice i potpredsjednice vlade Martine Dalić, čiji je muž Niko, član uprave Ine.

Daličkin prijedlog oko prodaje dionica HEP-a neupitan



Inače, tom problematikom, uskoro će se pozabaviti i Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa jer potpredsjednica Vlade Martina Dalić, u ime vlade već danima brani ideju o prodaji četvrtine HEP-a kako bi se kupila Ina, a u isto vrijeme u upravi Ine sjedi njezin suprug. U tom kontekstu nitko se od članova Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a nije zapitao je li hrvatski premijer Andrej Plenković, koji tako zdušno brani tu ideju, imao na umu činjenicu da bi Martina Dalić angažirajući se oko kupovine Ine mogla biti u sukobu interesa, jer je njezin suprug Niko Dalić već godinama član uprave Ine s plaćom od nekoliko desetaka tisuća kuna i raznoraznim drugim bonusima. Također nikoga od spomenutih članova stranke nije briga što su mnogi relevantni stručnjaci iskazali zabrinutost po pitanju otkupa Ininih dionica od MOL-a, kao što ih nisu dotakla ni brojna upozorenja da bi se na taj način i HEP-u nanijela nepopravljiva šteta. Na žalost, važno je da je njihov vođa rekao ‘da’ takvoj, krajnje suspektnoj transakciji, te da oni sve to podrže bez ikakva razmišljanja ali i odgovornosti. A samo prije nešto više od sedam mjeseci mnogi od tih silnih HDZ-ovaca koji danas daju bezrezervnu potporu Plenkovićevim idejama o otkupu Ininih dionica, na način da se proda četvrtina HEP-a, htjeli su fizički nasrnuti na njega koji je kao Europarlamentarac jedini na Saboru HDZ-a bio imalo kritkičan prema tadašnjem predsjedniku stranke Tomislavu Karamarku. On je prvo naveo sve vrijednosti koje HDZ njeguje i za što je zaslužan u povijesti, te da su stvorili preduvjete za gospodarski rast. No, onda je Plenković rekao da bi najveća legitimacija stranke trebala biti vjerodostojnost i da interesi pojedinca ne mogu biti ispred interesa stranke. Ogradio se od afere Drimia, u kojoj je sudjelovala Karamarkova supruga, i upozorio na sve štetne posljedice te afere. Čak je usporedio ono što se sada događa sa Sanaderovom erom.

Oni koji su klicali Karamarku danas kliču Plenkoviću

Tada je Plenković bio žestoke kritiziran, jer su članovi HDZ-a svi odreda zdušno podržavali svoga tadašnjeg vođu Tomislava Karamarka. A predsjednik američke podružnice HDZ-a Frenki Bilaver žestoko je opleo po Plenkoviću:’Kada sam slušao Plenkovića, činilo mi se da slušam Božu Petrova. Ti bi se trebao ispričati predsjedniku. Mi smo Hrvatska demokratska zajednica, a ne taoc’, rekao je Bilaver. I za taj napad na Plenkoivića dobio veliki aplauz i ovacije prisutnih. A ti isti su, samo nekoliko mjeseci poslije, svi odreda, za svog novog vođu, zaokružili Andreja Plenkovića, koji je dobio na izborima za predsjednika HDZ-a čak više od 98 000 glasova. Zanimljivo je da je koji mjesec ranije i Karamrko, za predsjednika stranke dobio potporu od 92 000 glasova, pa su tako isti oni koji su klicali Karamarku samo okrenuli ćurak i počeli klicati Plenkoviću. Nema veze što su neki od njih, kada je Karamrko bio šef stranke, a Plenković ga kritizirao htjeli ga tući, kako bi se ulizali tadašnjem vođi. Stoga u svjetlu najnovije inicijative oko otkupa dionica Ine od MOL-a Andrej Plenkovć može biti spokojna. Svih 92 tisuće KaraPlenkovićevih ulizica dati će potporu Dalićkinoj ideji o prodaji četvrtine HEP-a, za otkup dionica Ine od Mola!

Facebook Comments

Loading...
DIJELI