SVIJET: U Srbiji umrlo šest osoba zbog korone, Slovenija šalje vojsku na granicu s Hrvatskom

Foto: Cropix

Jutrošnji podaci pokazuju kako je u svijetu zabilježeno 471.759 slučajeva zaraze koronavirusom, umrlo je 21.297 osoba, a izliječeno je 114.696 osoba.

Situacija u Kini se smiruje, nema lokalne transmisije, a svi prijavljeni slučajevi su uvezeni.

S druge strane, Europa je i dalje žarište pandemije koronavirusa. Italija ima 76.386 slučajeva zaraze koronavirusom. Slijedi ju Španjolska s 49.515 oboljelih.

Rapidno raste broj zaraženih u SAD-u, ukupan broj iznosi 69.171.

Situaciju u svijetu pratite uživo na 7DnevnoRepublika Srpska

Alen Šeranić, ministar zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske, navodi kako je u Republici Srpskoj zaraženo novih sedam osoba od koronavirusa. Ukupan broj u RS-u pozitivnih na koronavirus je 121 osoba, piše Dnevni Avaz.

Testirano je 75 osoba, a sedam je bilo pozitivno. Radi se o tri žene i četiri muškarca

Slovenija

Borut Pahor, slovenski predsjednik, rekao je kak je suglasan da se na južnu granicu pošalje vojska zbog opasnosti ilegalnih migracija, ali tek nakon što se za to osigura potrebna dvotrećinska većina u parlamentu.

Pahor je rekao da se slaže s aktivacijom 37. članka Zakona o obrani koji je donesen u vrijeme masovne migrantske krize, a kojim vojska može dobiti policijske ovlasti u čuvanju granice, ali tek nakon što vlada za to osigura suglasnost zastupničkih skupina u parlamentu.

“Jako je važno da bez obzira na izvanredne prilike očuvamo osjećaj za demokraciju i poštovanje demokratskih standarda jer se ni u ovoj situaciji ne mogu privremeno ukinuti demokratska pravila”, kazao je Pahor, dodavši da su rezerve i različita mišljenja o aktivaciji vojske legitimni te da većinu u parlamentu valja argumentima uvjeriti da je taj potez potreban.

Srbija

Prema posljednjim, jučerašnjim, informacijama Ministarstva zdravstva, u Srbiji su registrirana ukupno 384 potvrđena slučaja COVID 19, a preminule su još dvije osobe od posljedica zaraze koronavirusom, piše Blic.

U Srbiji je do sada umrlo šest osoba.

Slovačka

Slovački je parlament u srijedu odobrio izmjenu zakona kojom se državi omogućuje pristup zaštićenim podacima o mobilnim telefonima građana tijekom pandemije koronavirusa.

Sa 91 glasom za i 43 protiv, doneseni amandman će državnim zdravstvenim vlastima omogućiti upotrebu podataka o lokaciji mobilnih telefona za praćenje kretanja i sastanaka osoba zaraženih korona virusom.

Vladajuća četverostranačka koalicija na čelu s konzervativcem Igorom Matovićem, koja je na vlasti od subote, želi provjeriti krše li se propisi za vrijeme karantene. Ako bi osoba bila pozitivno testirana na COVID-19, bolest uzrokovanu virusom, nove mjere bi upozorile na ljude s kojima je zaražena osoba došla u kontakt.

Japan

U srijedu su u Japanu s 98 novih slučajeva zabilježili najveći porast broja zaraženih korona virusom u jednom danu.

Guverner Tokya pozvao je ljude da ostanu kod kuće i izbjegavaju izlazak. No, čini se kako građani ignoriraju upozorenja.

Kina

U Kini je na kraju srijede potvrđeno 67 novih slučajeva, no svi novi su uvezeni. Ukupan broj zaraženih popeo se na 81,285, a umrlih je 3287, šest više nego dan ranije, priopćila je u četvrtak Nacionalna zdravstvena komisija.

Broj novooboljelih naglo se smanjuje nakon što je u veljači prošao vrhunac epidemije.

Njemačka

Broj mrtvih u Njemačkoj porastao je na 198, javlja BBC. Njemačka ima 36.508 slučaja zaraze, 5000 više u odnosu na dan ranije.

Amerika

SAD izvijestile su o najmanje 65 273 slučaja novog koronavirusa i 938 smrtnih slučajeva, prenosi CNN.

Zbroj uključuje slučajeve iz svih 50 država.  233 smrtna slučaja prijavljena su u srijedu širom zemlje.

Španjolska

U Španjolskoj produljuju izvanredno stanje do 14.travnja. Tamo je stanje sve teže, javlja se sve veći broj zaraženih, a bolnice su prenatrpane. Broj umrlih, točnije 3647, prerastao je broj umrlih u Kini od koje je i krenula epidemija.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI