Analitičar koji je previdio pobjedu Donalda Trumpa prije četiri godine ponovo prognozira: ‘Uvijek postoje pozadinske snage, stoga mu dajem malu prednost’

Poznati analitičar i urednik portala Geopolitika News Zoran Meter je u intervjuu danom za naš portal prije četiri godine predvidio pobjedu Donalda Trumpa na izborima za američkog predsjednika i to u trenucima kada je Trumpu malo tko davao ozbiljne šanse i kada su mu ankete predviđale izborni debakl.

Meter je tada istaknuo da će Donald Trump pobijediti Hilary Clinton jer je većina medija vodila prljavu kampanju protiv njega te je ta “antikampanja postigla svoj cilj i postala kontraproduktivna”.

“Američki građani jednostavno osjećaju kako tu nešto nije u redu”, istaknuo je tada Meter povukavši paralelu s Brexitom u Velikoj Britaniji.

“Kao što vidimo, medijski agit-prop i otvoreno favoriziranje jednog od kandidata u konačnici ne mora značiti ništa. To je dokazao i britanski Brexit, gdje su ugledni domaći i svjetski mediji, političari i službene ankete do posljednjeg tjedna predviđali uvjerljivu pobjedu pristalica ostanka zemlje u EU. A što se na kraju dogodilo? Neviđeni šok za domaću i svjetsku javnost kojim će se ona još dugo baviti”, rekao je Meter u intervjuu 2016. godine.

Kao još jedan razlog Trumpove pobjede naveo je i samu moć Republikanske stranke koja ga sigurno nije odabrala bez razloga.



Kako se bliže novi izbori za predsjednika Sjedinjenih Država, a kampanja je vrlo slična onoj od prije četiri godine odlučili smo ponovo upitati za mišljenje Zorana Metera i čuti što prognozira danas. Hoće li Trump osvojiti drugi mandat ili će na mjesto predjsednika doći Joe Biden.

FOTO: Profimedia

“Smatram da će ponovo pobijediti Trump jer je vrijeme za donošenje čvrstih odluka u SAD-u, ali u svijetu. Biden je premlak i ovisan o mišljenima drugih za povlačenje samostalnih poteza”, prognozira Meter.

Smatra kako ključ pobjede leži u samom izbornom sustavu. “Veliku ulogu igraju elektorski glasovi na nacionalnoj razini. U anketama vodi Biden, isto je vodila i Hillary Clinton, ali u ključnim državama koje odlučuju i koje daju najviše elektora kao primjerice Florida, je vrlo neizvjesno. To je najveća nepoznanica i zato se sada vodi borba za svakog neutralnog birača. Radi se o mrtvoj utrci u ključnim saveznim državama. I prije četiri godine je Clinton imala na nacionalnoj razini više glasova, ali je izborni sustav takav da je ključna prevaga u tim saveznim državama koje daju najviše elektorskih glasova”, rekao nam je Meter.

“Uvijek postoje pozadinske snage koje imaju utjecaja izvan toga što mi vidimo stoga mislim da je Trump u tom smislu u maloj prednosti”, dodaje.

Također, tvrdi kako ishod američkih izbora neće posebno utjecati na Hrvatsku “Za Hrvatsku ništa neće značiti tko god da pobjedi jer naše političke elite bi morale voditi računa o stanju u državi. Nama nitko ne može pomoći ako si mi sami ne pomognemo. Geopolitika Sjedninjenih Država neće se pretjerano mijenjati tko god da pobjedi. Uvijek je to neka konstanta od Drugog svjetskog rata na ovamo, širenje njihove sfere utjecaja, odnosno širenja NATO-a”, zaključuje Meter.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI