ANALITIČAR OTKRIVA IMA LI TRUMP ŠANSE ZA POBJEDU: Rekao nam nešto o čemu nitko ne razmišlja, a MOŽE ODLUČITI

Stručnjak za geopolitiku i međunarodne odnose Branimir Vidmarović komentirao je za naš portal neizvjesne izbore u SAD-u te analizirao ima li republikanski kandidat Donald Trump uopće više šansi za preokret.

“Čini se da je Joe Biden polako ali sigurno na putu da smijeni Donalda Trumpa na poziciji predsjednika SAD-a. Unatoč inicijalnom vodstvu aktualnog predsjednika u mnogim ključnim državama poput Floride, Texasa, Pennsylvanije i drugih, zakašnjeli efekt prebrojavanja dopisničkih glasova izmijenilo je sliku u korist Bidena. Biden je faktički dobio Arizonu, a vodi u Nevadi, Michiganu te Wisconsinu. Uz to, razlika između njega i Trumpa smanjuje se u Georgiji”, opisao je Vidmavorić.

Ipak, Vidmarović smatra da nije još sve gotovo te se sve može okrenuti i na drugu stranu.

“Šanse Trumpa, unatoč tome što su protekloga dana gotovo svi, pa tako i moja malenkost, više-manje prihvatili pobjedu Bidena kao realnost, još uvijek su stvarne. Michigan, gdje Biden sudeći po svemu sigurno pobjeđuje nije mu dovoljan za pobjedu. Treba mu još barem Wisconsin ili Nevada ili Arizona.

Razlike u Nevadi i Arizoni nisu ogromne. U obje države obrađeno je svega 86% listića. U Nevadi Biden vodi sa svega 8 tisuća glasova.



Ako Trump uspije zadržati i osvojiti Pennsylvaniju, Sjevernu Karolinu i Georgiju, trebat će mu svega 5 glasova za konačnih 270. A taj mu zaostatak mogu donijeti Nevada ili Arizona koje još uvijek imaju šanse postati crvene”, smatra Vidmarović.

U PETAK PREBROJAVANJE U NEVADI

Da stvar bude još napetija, Nevada će sa prebrojavajem glasova nastaviti tek sutra, u petak.

“No, ni ovo nije jedini način kako Trump može dobiti izbore. Ovisno o zakonima pojedine države, elektori nisu dužni glasovati za većinski odabranih kandidata. Takvi elektori zovu se nevjerni elektori. Na prošlim izborima, 7 od 10 elektora je uspješno glasovalo za druge kandidate. Na izborima gdje je jedan od kandidata nadmoćan, nevjerni elektori ne utječu na izbore. No, ova je godina posebna.

U Nevadi i Arizoni elektor je zakonski obavezan glasovati za većinski odabranog kandidata. No Georgia i Wisconsin nemaju ograničenja. Teoretski, nekoliko odmetničkih elektora u Wisconsinu mogli bi itekako poljuljati Bidenove pozicije. Ako Biden prevagne u Georgiji, elektori bi bili slobodni u svojoj procjeni da je bolji drugi kandidat.

Naravno, ovakvi scenariji mogu biti i protiv Trumpa.

Dakle, pratimo Nevadu, Arizonu i elektoralno brojanje glasova. Osim toga, tu je i moguće prebrojavanje glasova koje je u ovoj situaciji svakako opcija koju ne treba odbaciti”, zaključio je Branimir Vidmarović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI