Avdagić o Trumpovoj izjavi: Njegov izborni tim posve sigurno će pokušavati pravno osporavati dopisne glasove

Screenshot HRT

Američki predsjednik Donald Trump ustvrdio je u obraćanju pristašama u srijedu ujutro da je pobijedio na izborima i bez ikakvih dokaza optužio da mu pobjedu pokušavaju ukrasti.

“Hvala američkom narodu, milijuni su glasali za nas, a velika jedna tužna grupa ljudi pokušava to obezvrijediti i nećemo im to dopustiti. Spremali smo se za slavlje i sad je sve otkazano”, rekao je Trump. Zahvalio je svima te najavio da se mora pripremiti za veliko slavlje.

Demokratski kandidat Joe Biden biračima je poslao poruku iz Wilmingtona u Delawareu. “Vjerujem da smo na putu pobjede. Potrajat će, ali bit ćemo strpljivi. Nije gotovo dok se svaki glas ne prebroji”, poručio je Biden.

“Naviknuli smo se rezultate izbora saznati relativno brzo, ali ovakav trenutačni ishod je bio očekujući, iako su se svi akteri nadali da do njega neće doći.

Naime, nikada prije u ovako velikom broju američki glasači nisu birali dopisnim putem, prije samog izbornog dana, a kako su izborna zakonodavstva u pojedinim američkim savezničkim državama različita, različit je i pristup brojanja takvih glasova zbog čega će se sve skupa oduljiti”, rekao je Denis Avdagić za Direktno.



‘U svakom slučaju, mala je vjerojatnost da ćemo danas saznati ostaje li stanar Bijele kuće Donald Trump ili se u siječnju u nju useljava Joe Biden.

Trumpov izborni tim posve sigurno će pokušavati pravno osporavati dopisne glasove, to smo zapravo znali i unaprijed, on je to u svom prvom postizbornom govoru i najavio. Međutim, bez obzira na sastave sudova, smatram kako nije moguće očekivati da se glasovi pristigli poštom u potpunosti ospore, jer bi to značilo oduzimanje prava glasa, takve odluke političke naravi ne treba očekivati od američkih sudaca, a posebno onih u Vrhovnom sudu koji su bez obzira na političke preferencije vrhunski pravni stručnjaci”, nastavlja Denis Avdagić.

Vidmarović o Trumpvoj izjavi: Nema u tome ništa kriminalno 

Analitičar međunarodnih odnosa Branimir Vidmarović smatra kako je zanimljiva tijesna borba za predsjednika SAD-a.

“Sve se svodi na tri, četiri državice koje su ključne. U Michiganu je obrađeno svega 71 posto glasova, u Pennsylvaniji 74. To znači da se sada nastavlja obrada poštanskih glasova”, rekao je naš sugovornik te dodao da nitko ne zna hoće li oni promijeniti stanje.

“Sada je to velika zagonetka zato što je svugdje razlika između Trumpa i Bidena 100 tisuća glasova. U Pennsylvaniji je najveća razlika gdje Trump uvjereno vodi sa 700 tisuća glasova prednosti”, rekao je Vidmarović.

Donald Trump obratio se javnosti gdje je kazao da mu pokušavaju ukrasti izbore te je zatražio da se zaustavi brojanje glasova. Naš sugovornik smatra da “to nije dobro” te da ga “republikanci u tome ne podržavaju”.

“Izbori su gotovi kada se izbroji 100 posto biračkih listića sa svake strane. Ali opet, to je u stilu predsjednika Trumpa. Navikli smo na to kako on govori i što govori… Mislim da u tome nema ništa ‘kriminalno’”, rekao je Vidmarović pa dodao da je Trump rekao što je rekao te da je to u njegovom stilu, piše Direktno

Facebook Comments

Loading...
DIJELI