Biden obećao besplatno cjepivo ako bude izabran za predsjednika

Screenshot

Kandidat demokrata za predsjednika SAD Joe Biden govorio je svojim planovima za borbu protiv koronavirusa, ako bude izabran za predsjednika, uključujući o obezbjeđivanju besplatna cjepiva za sve Amerikance.

– Jednom kada budemo imali sigurnu i efikasnu vakcinu, ona bi trebalo da bude besplatna za sve, bilo da ste osigurani ili ne – rekao je Biden obaćajući se u Vilmingtonu u američkoj saveznoj državi Sjeverna Karolina, a prenosi CNN.

On je dodao da će, ako bude izabran, dati smjernice saveznoj vladi da kupuje na veliko onoliko doza vakcine protiv kovida-19 koliko je neophodno kako bi ona mogla da se besplatno obezbijedi onima koji nemaju osiguranje.

Biden je u završnoj riječi biračima, 11 dana uoči izbora, govorio o svoja četiri prioriteta u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Pored obezbjeđivanja besplatne vakcine, kako je naveo, tražio bi od guvernera da nalože da se obavezno nose maske u njihovim državama, da naprave nacionalni plan za testiranje i povećaju proizvodnju i distribuciju lične zaštitne opreme.On je upozorio da će proći još mnogo mjeseci prije nego što vakcina bude naširoko dostupna Amerikancima.

Biden je rekao da, ako neka vakcina bude spremna za distribuciju, Sjedinjenim Američkim Državama treba predsjednik koji će osigurati da se ona raspodijeli na pravičan i odgovoran način.

On je, također, kritizirao Trampa zbog pokušaja da ukine Obamaker tokom zdravstvene krize.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI