Biden traži petogodišnje produljenje Novog STARTA s Rusijom. Kremlj pozdravio produženje

Sjedinjene Države i Rusiju START sporazum ograničava na posjedovanje najviše 1550 razmještenih strateških bojevih glava. Također i na posjedovanje razmještenih raketa i zrakoplova koji ih mogu nositi.

Američki predsjednik Joe Biden tražit će petogodišnje produljenje sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja Novi START s Rusijom, potvrdila je u četvrtak Bijela kuća.

“Predsjedniku je već odavno jasno da je sporazum Novi START u interesu nacionalne sigurnosti Sjedinjenih Država. A ovo produljenje ima još više smisla kada je odnos s Rusijom suparnički kakav je u ovom trenutku”, kazala je na brifingu glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

Također je rekla da je Biden američke obavještajne službe “zadužio” za potpunu procjenu hakiranja Solar Windsa, miješanje Rusije u izbore 2020., rusku uporabu kemijskog oružja protiv oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog i navodno plaćanje napada na američke vojnike u Afganistanu.

“Čak i kad radimo s Rusijom na unapređivanju američkih interesa, istovremeno radimo i na tome da Rusija odgovora za svoje nepromišljene i kontradiktorne postupke”, rekla je Psaki.



Sporazum o kontroli naoružanja koji bi trebao isteći 5. veljače, ograničava Sjedinjene Države i Rusiju na posjedovanje najviše 1550 razmještenih strateških bojevih glava.

Također, ograničava posjedovanje razmještenih raketa i zrakoplova koji ih mogu nositi.

U slučaju da se ugovor ne produlji prestala bi sva ograničenja za raspoređivanje američkih i ruskih strateških nuklearnih bojevih glava i sustava koji ih nose, što bi potencijalno moglo potaknuti novu utrku u naoružanju, upozorili su stručnjaci za politiku.

Kremlj je u srijedu priopćio da je i dalje sklon produljenju bilateralnog sporazuma te da će pozdraviti napore za postizanje dogovora koje je obećala administracija novoizabranog predsjednika Joea Bidena.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI