Blinken razgovorao s palestinskim predsjednikom: Potvrđeno je stvaranje stabilnosti i sigurnosti

Američki državni sekretar Antony Blinken i palestinski predsjednik Mahmoud Abbas razgovarali su telefonom kasno u petak o sporazumu o prekidu vatre između Izraela i Hamasa.

“Razgovarao sam s predsjednikom Palestinske uprave Abbasom o mjerama kojima bi se sačuvao prekid vatre. Također sam prenio američku posvećenost suradnji s palestinskim vlastima i Ujedinjenin narodima u pružanju brze humanitarne pomoći”, napisao je Blinken na Twitteru.

Palestinska novinska agencija WAFA navodi da je Abbas tokom razgovora s Blinkenom naglasio važnost sporazuma o prekidu vatre u Gazi i mehanizama koji ga čine održivim i pozvao američku administraciju da uloži napore kako bi osigurala okončanje izraelskih napada na palestinski narod u Jeruzalemu, posebno u džamiji Al-Aqsa i u susjedstvu Sheikh Jarrah, te napada koji se događaju od strane okupacijskih snaga i naseljenika na Zapadnoj obali.


Abbas je zahvalio na naporima koje je učinila administracija Bidena u pružanju humanitarne pomoći i mobilizaciji međunarodne potpore potrebne za obnovu pojasa Gaze, u koordinaciji s Palestinskom vlašću.

Potvrdio je da se stvaranje stabilnosti i sigurnosti može postići pronalaženjem političkog rješenja kojim se završava izraelska okupacija zemlje Države Palestine s Jeruzalemom kao glavnim gradom, putem Međunarodnog kvarteta na temelju međunarodnih rezolucija o legitimitetu.Blinken je potvrdio da se raduje susretu s predsjednikom Mahmudom Abbasom tokom njegovog nadolazećeg posjeta regiji, uz niz sastanaka s izraelskom stranom na kojima se razgovaralo o načinima za stabilizaciju stanja, bilo u pojasu Gaze ili Jeruzalema i Zapadne obale.

Blinken je potvrdio važnost nastavka rada palestinskog i američkog tima na prevladavanju prepreka koje koče razvoj bilateralnih odnosa dviju strana, ističući spremnost američke administracije da ojača palestinsko-američke partnerske odnose na način koji će pozitivno uticati na sigurnost i stabilnost u regiji, prenosi WAFA.

Izrael i Hamas su uz posredstvo Egipta u četvrtak navečer dogovorili prekid vatre, čime su okončani višednevni izraelski napadi na Gazu.

Ministarstvo zdravstva u Gazi saopćilo je kasno sinoć da je broj Palestinaca koji su izgubili život u izraelskim napadima od 10. maja povećan na 248, uključujući 66 djece i 39 žena, a broj ranjenih je dostigao 1.948, javlja Anadolu Agency (AA).

Facebook Comments

Loading...
DIJELI