BRITANIJA IDE U LOCKDOWN: Evo koliko će trajati! ‘Morate ostati kod kuće!’, kaže Johnson

Velika Britanija ulazi u lockdown od četvrtka, i to na razdoblje od mjesec dana, točnije do 02. prosinca ove godine.

“Morate ostati kod kuće, možete izaći samo u slučaju posebnog razloga, kao što su posao i obrazovanje”, rekao je Boris Johsnon, prenosi Guardian.

“Bojim se kako će se neke trgovine koje nisu esencijalne za život morati zatvoriti, a isto će se dogoditi s prostorima za opuštanje i zabavu, kafićima, restoranima i pubovima. Dostavne službe i dostava iz restorana će i dalje moći raditi”, nastavlja.


“Ne idemo na model lockdowna kakav je na snazi bio u ožujku i travnju. Ove su mjere manje restriktivne, no poruka je ista kao i u proljeće – ostanite doma, zaštitite sebe i ljude oko sebe i spasite živote”, govori Johnson.

“Nećemo zatvoriti škole. Mislim da je jako bitno da ne zatvorimo škole jer ne želimo da sve stane. Ljudi bi, naravno, trebali raditi od kuće, jer želimo minimalizirati kontakt. Znam da to nije lako, ali moramo naći pravi balans kako bismo se zaštitili”, dodaje.“Božić će ove godine biti drukčiji, vjerojatno puno drukčiji, no ja se iskreno nadam i vjerujem kako uz ove stroge mjere možemo omogućiti obiteljima diljem zemlje da Božć ipak probedu zajedno”, nadaju se kako će strože mjere moći popustiti do Božića.

Strahuju od većeg broja zaraženih u drugom valu epidemije koronavirusa. Podaci iz jednog dokumenta govore kako bi, prema jednom od scenarija, moglo biti do četiri tisuće smrti uzrokovanih koronavirusom dnevno. Drugi ipak predviđaju manji broj, pa ne prelaze granicu od dvije tisuće umrlih po danu.

Chris Witty, vodeći zdravstveni dužnosnik Engleske, pridružio se premijeru Borisu Johnsonu na konferenciji za medije u subotu.

“Dnevno imamo pedeset tisuća novozaraženih, a broj stalno raste, i to u svim dijelovima zemlje. Podaci iz državnog ureda za statistiku pokazuju kako se virus širi rapidno posljednij nekoliko tjedana”, rekao je Witty.

Johnson se dugo vremena opirao uvođenju strogih mjera na nacionalnoj razini, već su postojale tri razine epidemioloških mjera koje su se, prema potrebi, uvodile na pojedinim područjima.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI