DILEME SVJETSKIH LIDERA: Kada čestitati pobjedniku izbora?

S obzirom na kompleksnost američkog izbornog sustava i činjenice da novi predsjednik SAD-a ne mora biti poznat pa čak tjednima nakon samih izbora, brojni lideri svijeta pod istom su dilemom-kada čestitati novom predsjedniku te velesile.

“Želite biti brzi i jasni u slanju čestitki, osobito tako važnom savezniku”, rekao je vanjskopolitički savjetnik jednog europskog lidera. “No to je ovaj put riskantno. Ne želite pogriješiti ili reagirati prebrzo. Možda ćemo pričekati neko vrijeme nakon izbornog dana”, zaključuje.

Inače, po ovom pitanju zapamćena je ostala 2000. godina kada je mnoštvo čelnika, uključujući predsjednike Njemačke i Francuske, premijera Novog Zelanda i vladajuće stranke u Južnoj Africi, Južnoj Koreji i Japanu, čestitalo Georgeu. W. Bushu nakon što su ga američke televizijske mreže proglasile pobjednikom.

Tek pet tjedana kasnije Vrhovni sud je presudio u njegovu korist pa je Bush pobijedio Ala Gorea. U međuvremenu su neki lideri povukli čestitke, a neki su samo šutjeli.

Podsjetimo, američki izborni sustav specifičan je jer, bez obzira na zadobivanje podrške velikog broja birača, taj kandidat ne mora u konačnici biti predsjednik jer odlučujući glas imaju takozvani elektori.



S druge strane, zbog pandemije koronavirusa, na ovima izborima glasa se i putem “pošte”, zbog čega je Trump već i ranije rekao da su izbori podložni prijevari. Moguće je stoga i kako on neće prihvatiti rezultate izbore i da će o istima možda odlučivati Vrhovni sud, danima poslije izbornevečeri.

Zbog svega navedenog, bivši predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao je da je ove godine presudno ne slati čestitke prerano.

“Oprez je majka transatlantske porculanske kutije”, rekao je Juncker u intervjuu za njemački ARD TV, a istaknuo je i kako bi oba kandidata mogla proglasiti pobjedu.

Ipak, Trump je predsjednik sve do 20. siječnja, stoga i u slučaju da izgubi, svjetskim liderima nije pametno odlučiti se za izražavanje suosjećanja, govori Juncker.

U svakom slučaju, jednoglasni su i savjetnici čelnika, najbolje je čekati jasan ishod ili pak ustupak jednog od kandidata.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI