ERDOGAN: “On je bio drzak i izrazio je nepoštovanje”

U svom prvom javnom komentaru o tom pitanju, Erdogan je na događaju u Ankari rekao da je Draghi oštetio odnose između Turske i Italije.

Predsjednik Tayyip Erdogan optužio je u srijedu talijanskog premijera Maria Draghija za “drskost i nepoštovanje” nakon što je turskog lidera nazvao “diktatorom”.

Prošle sedmice, Draghi je rekao da je Erdogan ponizio predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen tokom posjete Ankari i da je važno biti iskren s “diktatorima”, što je rezultiralo osudom iz Ankare.

U svom prvom javnom komentaru o tom pitanju, Erdogan je na događaju u Ankari rekao da je Draghi oštetio odnose između Turske i Italije, te sugerisao da talijanski premijer nema demokratski legitimitet za takve kritike, javlja Reuters.

“Izjava italijanskog premijera zaista iskazuje drskost i nepoštovanje. U vrijeme kada smo se nadali da bi veze Turske i Italije mogle doći do dobre tačke, davanjem ove izjave ovaj čovjek po imenu Draghi nažalost je narušio odnose između nas”, rekao je Erdogan.



“Došli ste imenovanjem, niste izabrani. Da biste mogli dati takve primjedbe u vezi s Tayyipom Erdoganom, prvo morate biti svjesni vlastite historije. Ali, vidjeli smo da niste”,  dodao je Erdogan

Draghi, bivši predsjednik Europske centralne banke, nije došao na vlast na izborima, ali ga je talijanski predsjednik u februaru stavio na čelo nove vlade nakon što je prethodna koalicija propala usred stranačkih prepirki.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI