Evo kakvo je stanje s pandemijom koronavirusa u Europi

Screenshot

Diljem Europe tempa masovnog cijepljenja stanovništva se ubrzo, pa brojke od zaraze koronavirusom su u padu.

Tako bi restrikcije u većini zemlja mogle biti dosta ublažene radi turističke sezone.

Evo kakvo je stanje u određenim europskim državama s mjerama:

Francuska – od 9. lipnja noćni policijski sat se pomjera na 23 sata, restorani i ostale uslužne ugostiteljske ranje moći će posluživati u zatvorenim prostorijema, a muzeji, kina, sportska igrališta i neesencijalne trgovine, koje su ponovo otvorene u maju, moći će povećati svoj kapacitet. Prema navodima BBC-a, od 30. lipnja, restrikcije i policijski sat se ukidaju, prema trenutnom planu.

Njemačka – Mjere se ukidaju širom Njemačke koja je pod lockdownom od studenog, vanjske terase i restorani, muzeji i koncerti na otvorenom ponovo su otvoreni širom Njemačke, kao i bazeni na otvorenom.



Italija – Unutrašnji prostor talijanskih restorana i barova otvoreni su od 1. lipnja za unutrašnju uslugu, a sportska igrališta omogućavaju gledateljima do 25 posto punog kapaciteta, policijski sat od 23.00 do 05.00 sati bit će pomaknut na ponoć od 7. lipnja i u potpunosti ukinut 21. lipnja.

Grčka – od 1. lipnja lansirala digitalni zeleni certifikat za svoje građane koji omogućava slobodno kretanje unutar EU. Certifikat pokazuje da li je osoba cijepljena, oporavila se od virusa ili je nedavno imala negativan PCR ili antigeni test, a od 15. svibnja, vlada je dozvolila bilo kom turistu da posjeti zemlju ako je vakcinisan ili može pokazati negativan test na koronavirus.

Španjolska – vlada je priopćila kako će se omogućiti ulazak cijepljenjim osoba od 7. lipnja. Većina trgovina, barova, restorana i muzeja je otvorena, ali svi stariji od šest godina i dalje moraju nositi maske na većini javnih mjesta.

Belgija – Vlada namjerava dodatno ublažiti restrikcije 9. lipnja, pod uslovom da broj zaraženih Covidom na intenzivnoj njezi ostane ispod 500. Ponovo će se otvoriti restorani i barovi, kao i kino dvorane i pozorišta, a maksimalno će moći imati 200 gostiju.

Portugal – ukinuli su većinu restrikcija. Otvoreni su muzeji, galerije i prodavnice. Restorani mogu poslužiti šest osoba za stolom u zatvorenom i 10 na otvorenom, ali se moraju zatvoriti u 22.30, dok noćni klubovi i barovi ostaju zatvoreni.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI