GUTERRES U MOSKVI: ‘UN je spreman u potpunosti mobilizirati svoje ljudske i logističke resurse’

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres sastao se u Moskvi s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovim.

“Poruke predsjednika Putina u pogledu razloga za operaciju koja se provodi zajedno sa snaga u Donjecku i Luhansku, a cilj operacije je zaštititi civile i tu smo zainteresirani za suradnju s kolegama iz UN-a i međunarodnog Crvenog križa kako bismo olakšali patnju civilne populacije. Nakon sastanka glavnog tajnika UN-a i našeg ministra obrane prije dva mjeseca oformili smo radnu skupinu u Moskvi u Ministastvu obrane te su oni s predstavnicima UN-a usuglasili konkretne zadatke kako bi došlo do isporuke humanitarne pomoći.

Radili smo i na osnaživanju naše suradnje i moći ćemo se usuglasiti o koracima u pogledu današnjih okolnosti. Razgovarali smo o budućnosti UN-a i o pokušajima naših zapadnih kolega da se diskusije prošire izvan UN-ovog tradicionalnog okvira. To uključuje inicijative Francuske, Njemačke, multrilateralni savez, to je nešto što je konkurentno UN-u. To je zvono za uzbunu za UN. Pokušaj da se izbrišu temeljna pravila i principi povelje UN-a na kojima se temelji ova organizacija, na temelju jednakosti među nacijama”, izjavio je Lavrov.

“Kao glavni tajnik UN-a došao sam u Moskvu kao netko tko je glasnik mira. Moj je cilj povezan isključivo sa spašavanjem života. Održao sam iskren razgovor s Lavrovim i jasno je da postoje dva različita stava o onome što se događa u Ukrajini. Prema Ruskoj Federaciji, odvija se posebna vojan operacija s ciljevima koji su objavljeni. Prema UN-u ruska invazija Ukrajine je kršenje teritorijalne suverenosti i krši Povelju UN-a. UN je opetovano pozivao na prekid vatre kako bi se zaštitili civili i pokrenuo dijalog. Diljem Donabasa danas traje borba uz uništavanje i ubojstva civila.

Zabrinut sam zbog mogućeg kršenja humanitarnog prava i ratnih zločina i to iziskuje neovisnu istragu kako bi se krivci pozvali na odgovornost. Trebamo humanitarne koridore koji su sigurni i učinkoviti i koje sve strane poštuju kako bi došlo do evakuacije civila. Zato sam danas osnovao jednu kontaktnu skupinu koja će tražiti priliku za otvaranje sigurnih koridora uz prekid ratnih djelovanja. U isto vrijeme prepoznajemo da smo suočeni s krizom u Mariupolju. Tisuće civila treba humanitarnu pomoć i evakuaciju. UN je spreman u potpunosti mobilizirati svoje ljudske i logističke resurse kako bi spasio živote u Mariupolju”, rekao je Guterres.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI