IZBORI U RUSIJI: Oporba protestira protiv mirovinske reforme

kremlin.eu

Rusi su pozvani na birališta u nedjelju za lokalne i regionalne izbore, među kojima onaj za gradonačelnika Moskve, dok oporba prosvjeduje protiv reforme mirovina na poziv zatočenog oponenta Alekseja Navalnog.

Izbori koji se tiču položaja guvernera, lokalnih zastupnika i ostalih dužnosnika u različitim regijama, prvi su nakon što je polovicom lipnja obznanjena vrlo nepopularna reforma kojom bi se trebala povisiti dob odlaska u mirovinu a zbog koje je pala stopa popularnosti predsjednika Vladimira Putina i više desetaka tisuća Rusa izašlo na ulice.

Izbor u Moskvi trebao bi proći bez iznenađenja a sadašnji gradonačelnik Sergej Sobjanin biti ponovno izabran, u nedostatku stvarnog i snažnog protivljenja Kremlja i vladajuće stranke Ujedinjena Rusija.

Pravi indikator glasovanja bit će odaziv birača iako su općinske vlasti u glavnom gradu Rusije nanizale mjere oko poticanja stanovnika da izađu na birališta, poput igara i štandova s hranom postavljenih na izlazu s glasačkih mjesta.

Prvi put je Moskovljanima dopušteno da glasuju iz svojih dača, vikendica omiljenih u ovo doba godine.



Svejedno se ne očekuje da će stopa sudjelovanja biti puno viša od 30 posto, u ispitivanju centra VTsIOM.

Sobjanin (60) se može pohvaliti da je promijenio na bolje lice Moskve, zahvaljujući skupim i megalomanskim urbanističkim projektima. Njega je Kremlj 2010. pogurao na čelo grada s više od 12 milijuna stanovnika.

No, za njegove protivnike, širenje pješačkih zona, otvaranje stanica podzemne željeznice ili novog parka u središtu Moskve samo su fasada namijenjena srednjoj klasi koja je u zimu 20111.-2012. prosvjedovala protiv Putinova povratka u Kremlj.

Glavni protivnik Kremlja, Aleksej Navalni, koji služi 30-dnevnu kaznu zatvora zbog prosvjeda organizirana u siječnju, pozvao je pristaše da izađu na ulice u čitavoj Rusiji u nedjelju i prosvjeduju protiv mirovinske reforme.

Više desetaka pristaša Navalnog policija je uhitila prije prosvjeda od kojih su većinu vlasti zabranile, po ruskim medijima.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI