Kremlj će pričekati s čestitkama Bidenu do službene objave rezultata

wikimedia

Kremlj je u ponedjeljak objavio da će pričekati službene rezultate američkih izbora te da je primio na znanje najavu predsjednika Donalda Trumpa o pravnom osporavanju prebrojavanja glasova. 

Ruski predsjednik Vladimir Putin nije govorio o toj temi otkad je demokrat Joe Biden u subotu proglasio pobjedu, četiri dana nakon izbora 3. studenoga, prikupivši 270 elektora izbornog kolegija potrebnih za ulazak u Bijelu kuću.

Razgovarajući s novinarima putem videoveze, glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov rekao je da Moskva smatra da je bolje pričekati službene rezultate prije davanja komentara.

Peskov je dodao da je Putin više puta ponovio da je spreman surađivati s bilo kojim američkim čelnikom te da se nada da će Rusija uspjeti uspostaviti dijalog s novom američkom vladom i pronaći načine za normalizaciju odnosa.

Odnosi između Moskve i Washingtona 2014. su pali na najniže grane od hladnog rata nakon što je Rusija anektirala ukrajinski Krim. Biden je u to vrijeme bio potpredsjednik Baracku Obami.



Kritike predsjednice ruskog izbornog povjerenstva

Predsjednica ruskog izbornog povjerenstva ocijenila je u ponedjeljak da dopisno glasovanje u Sjedinjenim Državama pruža “golemi prostor” za izborne prevare, čime je preuzela retoriku stožera predsjednika Donalda Trumpa, prenosi agencija France Presse.

“Pružila mi se prilika u prošlosti da temeljito proučim iskustvo dopisnog glasanja u SAD-u. Meni je sve jasno: riječ je o anakronizmu koji u američkoj varijanti otvara golem prostor za moguća lažiranja”, rekla je Ella Pamfilova za rusku novinsku agenciju TASS.

Taj sustav slanja glasačkih listića poštom omogućuje “višestruka glasanja, gubitak ‘nepoželjnih’ glasačkih listića, glasanje mrtvih duša”, rekla je.

Predsjednik Donald Trump ne priznaje pobjedu svog demokratskog rivala te tvrdi da su izborni rezultati lažirani, posebno glasački listići poslani poštom.

Rusko-američki odnosi narušeni su otkako je Moskva optužena da se uplela u predsjedničke izbore 2016. u korist Donalda Trumpa.

Sam Trump redovito odbacuje takve navode kao i njegov ruski kolega Vladimir Putin iako su zaključci američke istrage govorili drukčije.

Postoji opasnost da ulazak Joea Bidena u Bijelu kuću poveća napetosti s Rusijom, piše agencija France Presse i podsjeća da je bivši demokratski predsjednik Barack Obama uvijek zauzimao čvršće stajalište prema Moskvi, a Donald Trump nije skrivao divljenje za ruskog predsjednika.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI