Lalić o inauguraciji Bidena: Najgore tek dolazi s obzirom na velike podjele i napetosti koje nisu viđene od Građanskog rata

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Profesor s Fakulteta političkih znanosti, Dražen Lalić, gostovao je u programu N1 televizije i komentirao inauguraciju Joea Bidena kao 46. predsjednika SAD-a.

Neposredno nakon održavanja izbora, Lalić je rekao da za SAD “najgore tek dolazi”.

“Tu sam parafrazirao samog Donalda Trumpa koji je koristio izraz – Najbolje tek dolazi. To je pjesma Franka Sinatre, a nakon izbora sam ustvrdio da najgore tek dolazi s obzirom na velike podjele u društvu i velike napetosti u politici koje nisu viđene već više desetljeća, sigurno od Velike depresije, ako ne i od Građanskog rata”, rekao je Lalić.

“Postavio sam pitanje je li ovo što se dogodilo 6. siječnja ono najgore i jako je teško analizirati buduća zbivanja, pa sam se vezao samo za ovu 2021. godinu i ustvrdio sam da je jako važno da ova inauguracija danas prođe mirno, i to ne samo u Washingtonu, nego i u drugim gradovima. Moguće da će izbiti neredi u drugim gradovima, ne očekujem u Washingtonu, jer je strogo kontroliran grad”, rekao je Lalić.

SAD je u kaosu i teškim podjelama te izrazitoj kolektivnoj nervozi, ocijenio je, a ključno je komuniciranje i djelovanje Joea Bidena koji će za nekoliko sati postati 46. predsjednik SAD-a. “I ne samo komuniciranje i djelovanje, nego i pretpostavka da ono, a to je njegovo dobro zdravlje, jer se radi o čovjeku koji je pozne životne dobi”, rekao je Lalić.



“Drugo što je bitno u njegovom obraćanju je optimistična priča o Americi kao zemlji velikih mogućnosti, ali mnogo se toga može dogoditi i promijeniti i treba uzeti u obzir da se može dogoditi i ono loše, da se sukobi i napetosti mogu vrlo brzo rasplamsati i da sve to može doći na rub građanskog rata”, rekao je Lalić.

Upitan kako bi trebala izgledati izolacija i ignoriranje Donalda Trumpa, Lalić je rekao da je Trump ostvario drugi najbolji rezultat na američkim izborima. “On još uvijek ima jako velik politički kapital, ali njegovoj stranci, zapravo stranci kojoj se on nametnuo, preuzeo je u velikoj krizi i prije pet godina joj se nametnuo kao predsjednički kandidat, toj stranci ne odgovara njegova dominantna pozicija. Postoji niz pokazatelja da republikanci moraju promijeniti politiku, da ne mogu računati samo na dominantnu potporu bijelih birača, evangelika i sličnih, da se Republikanska stranka mora otvoriti za druge skupine, da mora drugačije imati politiku bez drugih problema koji tište građane”, rekao je Lalić za N1, ne isključivši i mogućnost da bi Trump mogao osnovati svoju treću stranku.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI