Macron nakon sastanka s Erdoganom: “Francuska želi ‘krenuti naprijed’ u odnosima s Turskom”

Francuski predsjednik Emmanuel Macron objavio je u tweetu kako želi “krenuti naprijed” u vezama s Turskom ka zahtjevnim odnosima  međusobnog uvažavanja nakon sastanka s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, a dvojica čelnika razgovarala su u ponedjeljak na marginama samita NATO-a u Bruxellesu.

To je njihov prvi susret otkako je spor između dvije zemlje dostigao vrhunac u oktobru kada je Erdogan doveo u pitanje Macronovo mentalno zdravlje, a Macron je izjavio kako želi da sve NATO saveznice daju čvrsto obavezivanje na vrijednosti, principe i pravila  zapadnog vojnog saveza, saopćilo je francusko predsjedništvo.

Dvojica čelnika razgovarali su u pitanjima Libije i Sirije, a Macron je posebno optužio Tursku da izbjegava svoje obaveze jačanjem vojnog prisustva u Libiji i dovođenjem džihadističkih boraca iz Sirije.

Macron je također istaknuo da francuski sekularizam poštuje sve religije, među kojima i islam. Francusko predsjedništvo saopćilo je da je „pojašnjenje“ potrebno u odgovoru na Erdoganove oštre kritike Macronovog stava prema islamu i muslimanima, kao i prijedlogu zakona francuske vlade o borbi protiv islamističkih radikala, prenosi AP.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI