Merkel o dodjeli cjepiva: “Nadam se da ćemo postići veoma dobar rezultat”

Foto: Profimedia

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u petak kako se nada da će čelnici Grupe sedam ostvariti “veoma dobre rezultate” u dodijeli cjepiva protiv koronavirusa i da će pokazati svijetu “da ne misle samo na sebe”.

Britanski premijer Boris Johnson izjavio je uoči današnjeg samita čelnika G7 da se grupa najbogatijih zemalja svijeta obavezala da će podijeliti milijardu doza cjepiva protiv koronavirusa širom svijeta.

Njemačka je priopćila kako planira donirati 30 miliona svojih doza vakcine protiv koronavirusa do kraja godine, u okviru plana doniranja 100 miliona doza od Europske unije. Vlada kancelarke Merkel naglasila je da je Njemačka veliki donator mehanizma COVAX uz podršku UN-a za dodjelu cjepiva siromašnim zemljama, i da je EU najveći izvoznik.


“Nadam se da ćemo postići veoma dobar rezultat kako bismo pokazali da ne mislimo samo na sebe, nego da također mislimo i na one koji nemaju priliku da budu vakcinisani – prije svih afričke zemlje, ali također i ostale”, izjavila je Merkel po dolasku na samit.

 Facebook Comments

Loading...
DIJELI