Mijanmarska vojna hunta najavila ukidanje političke partije Nacionalna liga za demokraciju

Mijanmarska vojna hunta najavila da će raspustiti političku partiju Nacionalnu ligu za demokraciju (NLD) koju vodi svrgnuta šefica diplomacije i de facto politička liderka Mijanmara Aung San Suu Kyi.

Vojna hunta je formirala Ujedinjenu izbornu komisiju (UEC) koja je danas održala sastanak s liderima političkih partija, a razgovaralo se o navodnim prevarama i neregularnostima izbora koji su u toj zemlji održani u studenom prošle godine te su sastanku prisustvovali lideri 53 političke stranke, a nisu prisustvovali lideri 38 mijanmarskih partija koje nisu priznale vladavinu vojne hunte.

Predsjednik UEC-a Thein Soe je priopćio je da će politička partija NLD biti raspuštena, a njeni lideri će, zbog umiješanosti u izborne prevare, biti proglašeni državnim izdajnicima, a mijanmarska vojska je 1. veljače ove godine izvela puč i preuzela vlast u zemlji.

Vojska je proglasila jednogodišnje vanredno stanje i uhapsila čelnike vlade, uključujući i mijanmarsku liderku Aung San Suu Kyi te su masovni protesti protiv vojnog udara počeli  6. veljače, a tijekom represivnih vojnih intervencija živote je izgubilo najmanje 810 demonstranata i protivnika puča.

 



Facebook Comments

Loading...
DIJELI