Napadi u sirijskom gradu Afrinu: Poginulo najmanje 16 osoba

Screenshot

Najmanje 16 ljudi, od kojih 11 civila, poginulo je u subotu u Siriji u napadima na grad Afrin gdje je bombardirana bolnica u sektoru pod nadzorom proturskih pobunjenika, navodi nevladina udruga.

Liječnik, tri medicinska djelatnika, tri žene i jedno dijete te pobunjenički zapovjednik su među žrtvama bombardiranja u kojima je meta bila bolnica al-Chifaa, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

“Gađali su više četvrti u gradu i pogodili bolnicu”, navodi ravnatelj SOHR-a Rami Abdel Rahmane.

“Većina žrtava poginula je u bombardiranju bolnice”, objavila je ta nevladina udruga i dodala da bi broj žrtava mogao rasti zbog velikog broja ranjenih.

Napadi su izvedeni iz pokrajine Alep “u kojoj su smještene milicije lojalne Iranu i sirijskom režimu predsjednika Bašara al-Asada”, navodi SOHR.



Priopćenjem se oglasila koalicija Demokratske sirijske snage, u kojoj glavnu snagu čine Kurdi, te opovrgnula svaku upletenost u taj napad.

Smješteno u pokrajini Alep, kurdsko područje Afrin osvojile su turske snage u ožujku 2018. uz svoje sirijske saveznike i odatle protjerale kurdsku miliciju.

U četvrtak na sjeverozapadu Sirije, najmanje 12 ljudi, među njima borci, ubijeni su u napadu vojske sirijskog režima na pokrajinu Idleb koja je zadnje džihadističko uporište u Siriji.

Rat u Siriji počeo je 2011. iz gušenja prodemokratskih prosvjeda i prerastao u složen rat u koji su se umiješale strane sile, džihadističke skupine i u kojem sudjeluje brojne raznorodne milicije.

U sukobu je ubijeno gotovo pola milijuna ljudi, prema podacima SOHR-a, a milijuni su raseljeni unutar zemlje te milijuni natjerani u egzil.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI