NIJE SVE TEKLO PO PLANU? Insajderi tvrde da je Branson umalo mogao postao mrtvi milijarder u svemiru!

Richard Branson / Virgin Galactic

Osnivač tvrtke “Virgin Galactic” Richard Branson (71) je 11. srpnja postao prvi milijarder koji je odletio u svemir.

Ako je vjerovati insajderskoj priči američkoga tjednika The New Yorker, “malo mu je zatrebalo da postane i prvi milijarder koji se srušio tijekom svemirskog leta.

Virgin Galactic osporava tu tvrdnju, tvrdeći da nitko nikada nije bio u opasnosti.

“Gotovo jednu minutu nakon leta s pogonom VSS Unity, na konzoli letjelice pojavilo se žuto svjetlo upozorenja koje je pokazivalo da je letjelica skrenula s putanje. Svjetlo je upozoravalo pilote da im je putanja leta previše plitka i da je nos broda nedovoljno okomit. Da to nisu popravili, riskirali bi opasno hitno slijetanje u pustinju pri silasku”, piše novinar Nicholas Schmidle.

Dodaje da se njegova priča temelji na intervjuima s osam neimenovanih dužnosnika tvrtke “Virgin Galactic” koji su “upućeni u program”.



U izjavi poslanoj na Space.com dužnosnici tvrtke “Virgin Galactic” kažu:

“Osporavamo zavaravajuće karakteristike i zaključke u članku The New Yorkera. Sigurnost naše posade i putnika glavni su prioritet Virgin Galactica. Cijeli naš pristup svemirskim letovima vodi se temeljnom predanošću sigurnosti na svim razinama, uključujući naš sustav letenja u svemir, naš program probnih letova i naš strogi protokol obuke pilota”.

Nakon 11. srpnja, Virgin Galactic nastavio je prodavati ulaznice za svemirski turizam, povisivši cijenu gotovo dvostruko, ona sada iznosi 450.000 dolara po osobi.

Sljedeću misiju tvrtka planira provesti krajem rujna.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI