Nijemci nezadovoljni: Postoji li dobar kandidat za njemačkog kancelara?

wikimedia

Većina Nijemaca se izjasnila kako je za stroži lockdown te smatra kako se u pandemiji pokazalo kako Njemačka dobro nije snašla u kriznim situacijama.

Demokršćanska Unija CDU i CSU ostaje na silaznoj liniji na kojoj se nalazi posljednjih tjedana: da su izbori za Bundestag ove nedjelje, stranke Unije (Kršćansko-demokratska unija CDU zastupa demokršćansku opciju u cijeloj Njemačkoj dok manja Kršćansko-socijalna unija djeluje samo u Bavarskoj) bi dobile 27 posto glasova – šest posto manje u odnosu na prethodni mjesec, javlja javni servis ARD u svom redovitom ispitivanju javnog mnijenja Deutschlandtrend.

To znači da je Unija pala na potpuno istu vrijednost kao u ožujku prošle godine, kada je izbila pandemija korone. Demokršćani su prokockali veliku prednost koju su imali nakon prvog vala kada su građani pozitivno vrednovali vladin odnos prema krizi.

Zeleni su dobili dva posto i sada uživaju podršku 22 posto. Kod socijaldemokrata iz SPD-a se nije ništa promijenilo u odnosu na prethodni mjesec – 16 posto, desno-populistički AfD je također nepromijenjen – 11 posto. Liberalni FDP se poboljšao za dva posto i sada se nalazi na 9 posto. Stranka Ljevica je stabilna na 7 posto.

Jasna većina stanovništva kritizira rad vlade – ali očito najviše zbog toga što želi bolju zaštitu.



Što se tiče ograničenja uvedenih zbog pandemije koronavirusa, 48 posto građana kaže da one nisu dovoljno stroge. To je 16 posto više nego sredinom ožujka i 28 posto više nego početkom istog mjeseca. 24 posto smatra mjere odgovarajućim, a 24 posto kaže da mjere idu predaleko.

Shodno tome, mnogi građani su otvoreni prema zahtjevima liječnika intenzivne njege da se društveni život na dva do tri tjedna intenzivnije ograniči, i da se tek onda vidi je li moguće popuštanje.

Preko dvije trećine građana (67 posto) podržava stroži lockdown, dok je 30 posto protiv.

Tko će voditi Uniju kao glavni kandidat za kancelera u predizbornoj kampanji za izbore u rujnu? Građani kažu – Markus Söder.Predsjednik CSU-a i bavarski premijer trenutno ima naklonost 54 posto ispitanika – tri posto više nego prethodnog mjeseca.

Armin Laschet trenutno uživa znatno manju podršku. Predsjednik CDU-a i premijer Sjeverne Rajne-Vestfalije je samo za 19 posto ispitanika dobar kandidat za kancelara stranaka Unije – to je tri posto manje nego prethodnog mjeseca.

Kod Zelenih je situacija mnogo nejasnija što se tiče kancelarskog kandidata. Trenutno 30 posto građana kaže da bi Robert Habeck bio dobar kandidat Zelenih, a Annalenu Baerbock, pored Habecka dopredsjednice stranke, podržava 25 posto. Oboje su praktično ravnopravni među svojim sljedbenicima u stranci (Habeck: 61 posto, Baerbock: 60 posto).

Facebook Comments

Loading...
DIJELI