Novo veliko istraživanje: Cijepljenjim osobama nije potrebna maska na otvorenom?

Na temelju novih smjernica američkog Centra za kontroli i sprečavanje bolesti (CDC), potpuno cijepljene osobe ne trebaju nositi masku na otvorenom i u većini zatvorenih prostora te se njihova odluka temelji na velikoj studiji provedenoj u cijeloj zemlji.

Novo istraživanje otkrilo je da cjepiva Moderna i Pfizer pružaju 94 posto zaštite zdravstvenim radnicima koji se nalaze na prvoj liniji obrane od koronavirusa. Samo jedna doza pružila je 82 posto zaštite te je upravo to utjecalo na odluku CDC-a da ublaži smjernice vezane za nošenje maski.

“Novi izvještaj pružio nam je najsveobuhvatnije informacije do danas o covidu-19. Cjepiva protiv covida-19 efikasna su u sprečavanju razvoja bolesti, posebno teških oblika, kao i smrti. Također, cjepivo smanjuje rizik od širenja virusa.”, rekla je direktoric CDC-a Rochelle Walensky.


Krajem ožujka objavljena je studija koja je obuhvatila oko 4.000 zdravstvenih radnika koji su se testirali na tjednoj bazi. Jedino su tako mogli otkriti je li netko zaražen, a da je bez simptoma.

Oko 63 posto njih bilo je potpuno cijepljeno, dakle primilo je obje doze cjepiva. Samo 11 posto imalo je asimptomatske infekcije. Oni koji su dobili obje doze imali su 90 posto manje šanse od zaraze, a oni koji su dobili jednu dozu oko 80 posto.Prema svim dostupnim podacima, vrlo je mali rizik da potpuno cijepljene osobe prošire virus, a no što još uvijek zabrinjava su novi sojevi koronavirusa, kao i koliko cjepivo štiti imunokompromitujuće osobe.

Također, CDC naglašava da još nije do kraja jasno koliko dugo traje zaštita cjepiva iako studije upućuju na to da se radi o najmanje šest mjeseci, a vjerojatno i duže.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI