Novost za Vatikan: Kompanija Fisker planira napraviti potpuno električno vozilo za Papu

screenshot

Kompanija Fisker, sa sjedištem u Los Angelesu, planira da snabdije prvim električnim vozilom papu Franju, u narednoj godini, priopćila je kompanija u petak.

Fisker će prenamjeniti svoje potpuno električno sportsko vozilo Ocean za papino korištenje, uključujući uvlačivu staklenu, solarnu kupolu i patosnice napravljene od recikliranih plastičnih boca iz okeana.

Suosnivači firme Henrik Fisker, svojevremeno dizajner u britanskom proizvođaču luksuznih automobila Aston Martin, i dr. Geeta Gupta-Fisker, sastali su se s čelnikom Rimokatoličke crkve u Vatikanu, priopćila je kompanija.


“Dobio sam inspiraciju kada sam pročitao da je papa Franjo veoma brižan prema okolišu i posljedicama klimatskih promjena za buduće generacije”, rekao je Fisker.

Planirano je da proizvodnja vozila Ocean započne u novembru naredne godine, na osnovu ugovora s proizvođačem Magna International Inc u Evropi.Firma nije objavila troškove modificiranog vozila namijenjenog za Papu, ali je početna cijena Fisker Ocean 37.499 dolara u Sjedinjenim Državama i 32.000 eura u Njemačkoj.

Prošle je godine papa Franjo dobio vozilo na hidrogenski pogon, Toyota Mirai Sedan, posebno dizajnirano da osigura njegovu mobilnost, prenosi Reuters.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI