OESS kritizira Trumpove neutemeljene optužbe o izborima

OESS-ovi međunarodni promatrači oštro su u srijedu kritizirali “neutemeljene optužbe” predsjednika Donalda Trumpa o prijevari na američkim predsjedničkim izborima, istaknuvši da “slabe povjerenje javnosti u demokratske ustanove”.

“Nitko – nijedan političar ni zastupnik – ne bi trebao ograničiti pravo glasa stanovništva”, rekao je njemački zastupnik Michael Georg Link, koordinator promatrača Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) zaduženih za promatranje izbora.

“Nakon tako napete kampanje, temeljna obveza svih grana vlasti jest osigurati da se svaki glas prebroji”, dodao je u priopćenju.

OESS-ov ured je zaključio da su “izbori 3. studenog bili uspješni i dobro provedeni, unatoč mnogim izazovima koje je pred njih postavila pandemija covida-19”. No dodaje da su “predizbornu utrku obilježile oštre podjele koje su ponekad ometale političku raspravu i uključivala je neutemeljene optužbe za sustavnu prijevaru”.

OESS koji ima 57 članica, među kojima su Sjedinjene Države, Rusija, Turska i sve europske zemlje, jedno je od rijetkih tijela za dijalog Zapada i bivših sovjetskih zemalja. Osim promatranja izbora, sudjeluje u promatračkim misijama u Ukrajini.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI