OKRETANJE PLOČE: EU razmatra hitno odobravanje svih cjepiva protiv korone

Na sastanku članovi europske komisije razmatraju opciju hitno odobravanja svih vrsta cjepiva protiv koronavirusa kao svojevrsnu bržu alternativu.

Taj bi korak pak donio veliki preokret u politici Europske unije prema odobravanja cjepiva.

Prije pandemije, ovakva vrsta postupka bila je rezervirana samo za odobrenje lijekova na nacionalnog razini za terminalno bolesne pacijente, uključujući liječenje raka.

Obzirom na hitnost i situaciju vezano za koronavirus, glasnogovornik Europske komisije je izjavio kako će se sve razmotriti s državama članicama.

Trenutačno, Europska agencija za lijekove ne može izdati hitna odobrenja jer je postupak iskorišten u travnju kako bi se prvotno odobrilo liječnicama da se koristi Gileadov antivirusni lijek kao lijek protiv Covida.



Podsjetimo, Europska komisija je ranije izjavila kako hitna nacionalna odobrenja ne smiju se koristiti za cjepiva protiv korone, jer bi ubrzanost mogla smanjiti sposobnost regulatora za provjeru.

Viši dužnosnik EU pak ističe kakve su ove situacije bile rezervirane i obično korištene za terminalno bolesne pacijente.

Ovo i ne treba čuditi jer su ranije vlade Mađarske, Slovačka, Češka odobrile korištenje kineskih i ruskih cjepiva hitnim nacionalnim postupcima.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI