Papa Franjo podržao prijedlog američkog predsjednika: “Varijanta ovog virusa je zatvoreni nacionalizam, koji sprečava, na primjer, internacionalizam cjepiva”

Papa Franjo je u subotu podržao odricanje prava od intelektualnog vlasništva za cjepivo u borbi protiv COVID-19, podržavajući prijedlog američkog predsjednika Joea Bidena koji su odbile neke europske države, uključujući Njemačku te je držao govor za humanitarni koncert koji ima za cilj da omogući jednak pristup vakcinama.

“Varijanta ovog virusa je zatvoreni nacionalizam, koji sprečava, na primjer, internacionalizam cjepiva. Druga je varijanta kada zakone tržišta ili intelektualnog tržišta ili intelektualnog vlasništva stavimo iznad zakona ljubavi i zdravlja čovječanstva”, rekao je papa.

Njegovi komentari uslijedili su usred rasprave o tome trebaju li se farmaceutske kompanije odreći patentne zaštite za vakcine protiv COVID-19.


Podsjetimo, Joe Biden je u srijedu podržao takav potez, uvažavajući pozive iz Indije, Južne Afrike i više od 100 drugih zemalja, no mnoge su se europske zemlje, predvođene Njemačkom i Francuskom, u petak ogradile od prijedloga, tvrdeći da je ključ za okončanje pandemije COVID-19 brža proizvodnja i distribucija cjepiva.

Facebook CommentsLoading...
DIJELI