Pelosi poziva na kazneni progon zastupnika koji su pomogli napadačima na Kongres

Svaki zastupnik američkog Kongresa koji je evenutalno pomogao pristašama američkog predsjednika Donalda Trumpa u napadu na američki parlament morao bi se suočiti s kaznenim progonom, kazala je u petak predsjednica Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi.

Ta izjava uslijedila je nakon optužbi da su neki republikanski zastupnici, uoči napada na Kongres 6. siječnja koji je rezultirao s pet izgubljenih života, vodili po zgradi Kongresa Trumpove pristaše.

Napad je bio povod da Zastupnički dom Kongresa izglasa opoziv američkog predsjednika zbog zapaljivog govora koji je Donald Trump održao nekoliko sati prije upada svojih pristaša u Kongres u kojemu ih je pozvao da se bore protiv pobjede demokrata Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima. Senat bi temeljem toga trebao održati suđenje Trumpu.

Stotine ljudi upale su u zgradu Kongresa 6. siječnja brzo svladavši parlamentarno osiguranje što je postavilo pitanja o sigurnosnim mjerama za zaštitu zgrade i pokazalo je da su neki pobunjenici iznenađujuće dobro znali gdje su uredi pojedinih zastupnika.

Zastupnica Demokratske stranke Mikie Sherrill, bivša vojna pilotkinja, optužila je neke republikanske zastupnike da su pomogli Trumpovim pristašama kazavši da su ih dan uoči napada vodili u misiju “izviđanja” po Kongresu.



Upitana treba li poduzeti mjere protiv zastupnika koji su dan prije napada vodili grupe po Kongresu, što je nakratko zaustavilo postupak potvrde Bidenove pobjede, Pelosi je odgovorila: “Ako se utvrdi da su zastupnici Kongresa bili suradnici u toj pobuni, ako su pomagali tim zločinima, možda će trebati postupci izvan domene Kongresa, u smislu kaznenog progona”.

Kongresno osiguranje istražuje jesu li zastupnici Kongresa vodili ljude po zgradi parlamenta dan uoči napada, potvrdila je njegova glasnogovornica Eva Malecki.

Više od 30 demokratskih zastupnika među kojima i Sherrill, zatražili su od osiguranja informacije o tome tko je sve bio u zgradi 5. siječnja.

Pelosi je objavila i da se nakon upada Trumpovih pristaša od kojih su neki povezani s radikalnim skupinama provodi analiza sigurnosnih protokola.

Neki republikanski zastupnici prosvjeduju zbog novih sigurnosnih mjera uvedenih u Kongresu nakon upada poput obaveznog prolaska kroz metal detektor.

Prosvjed Trumpovih pristaša u Washingtonu bio je najavljivan tjednima uoči sjednice Kongresa na kojoj su potvrđeni rezultati američkih predsjedničkih izbora.

Glavni savezni tužitelj u Washingtonu u petak je kazao kako nema dokaza da su pobunjenici formirali “timove za hvatanje i ubijanje” što ublažava izjavu tužitelja u Arizoni koji su to sugerirali u svojim podnescinma sudu dan ranije.

Američko ministarstvo pravosuđa analizirat će kako su se FBI i druge nadležne agencije pripremile i odgovorile na upad, objavio je glavni inspektor Michael Horowitz.

Obavještajno izvješće osiguranja Kongresa 3. je siječnja upozorilo na mogućnost da Kongres bude meta nasilnih prosvjednika 6. siječnja, prema listu Wasihngton Post. Čini se da to izvješće nije dostavljeno drugim nadležnim službama, dodaje Post.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI