POD TRUMPOVIM PRSTIMA TWITTER JE GORIO! Od izjava ljubavi do ‘divljanja’; Evo kako je tekla njegova povijest na društvenim mrežama!

Nekada se predsjednik svome narodu obraćao putem radija, no danas, devedeset godina kasnije, obraća se putem Twittera, društvene mreže koja je naglo procvala, a cvate i danas.

“Moji prijatelji”, “Dragi moji Amerikanci” – baš tako je bivši američki predsjednik Franklin Delano Roosevelt započinjao svoja obraćanja na radiju.  Možda nam se sada to čini čudno, budući da su razne društvene mreže danas odlične platforme za političare i predsjednike gdje mogu iz minute u minutu pisati svoje statuse, doživljaje, razgovarati sa publikom, ukazivati na probleme i iznositi svoje mišljenje.

Trump – kralj Twittera

Ako je netko okupirao Twitter onda je to Donald Trump. Naime, svaki njegov tvit postaje vijest. I dok je Roosevelt je popularizirao “razgovore uz kamin” na radiju korištenjem jednostavnog i prijateljskog jezika, Trump je prikupio gotovo 90 milijuna pratitelja na Twitteru često konfliktnim diskursom. Njegovi tvitovi do 280 znakova nisu dopirali samo do njegovih pratitelja, već su o njima redovito izvještavali i tradicionalni mediji.

Često sukobljavanje s medijima



Osim što je često i vješto izbjegavao škakljiva novinarska pitanja, a nerijetko ih je nazivao i lažljivim narodnim neprijateljima, na Twitteru često nije obraćao pažnju na istinu, činjenice i pristojnost.  Kao što je svijetu poznato, u svojoj zadnjoj objavi prije suspenzije profila iskazao je razumijevanje i ljubav za napadače na Kongres. “Znam kako se osjećate, ukrali su nam izbore, glatku pobjedu. Svi to znaju, posebno druga strana, ali sad morate ići kući. Mi vas volimo”. Prije toga je svoje pristaše u govoru nahuškao da krenu prema Kapitolu. Twitter ga je maknuo sa svoje platforme zbog poticanja na nasilje.

“U širem javnom mnijenju postoji sumnja i dojam da se Amerika ne može nametnuti kao moralna vertikala ili nekakav policajac demokracije, ali s druge strane treba uzeti u obzir da je Amerika zasad, u principu, obranila svoju demokraciju”, objasnila je Marijana Grbeša Zenzerović, profesorica s Fakulteta političkih znanosti.

Trumpov mandat obilježen je i sukobima s medijima.

“LAŽLJIVI mediji (propali @nytimes, @NBCNews, @ABC, @CBS, @CNN) nisu moji neprijatelji, oni su neprijatelji američkog naroda!”, tvitao je Trump u veljači 2017. 

Odbijao poraz i “divljao” na mreži

Nakon što su vodeći američki mediji Bidena proglasili novim stanarom Bijele kuće, Twitter je još više gorio pod Trumpovim prstima, te ga je koristio za širenje tvrdnji o izbornoj prijevari i odbijao priznati poraz. Krajnji potez Twittera bio je gašenje Trumpova profila nakon nereda na Kapitolu što je izvršni direktor te platforme Jack Dorsey opisao kao “ispravnu” odluku, ali “opasan presedan”. Osim Twittera, Trumpu su “ugasili” Facebook, YouTube, Snapchat i Twitch, a njihove odluke osudile su Njemačka i Francuska.

“Taj potez Twittera pokazao je ono na što znanstvenici, profesori, ljudi koji se bave digitalnim medijima upozoravaju već godinama, a to je da ogromna komunikacijska moć i odgovornost leži u rukama privatnih korporacija i da su zahtjevi za regulacijom tih platformi opravdani”, rekla je Grbeša Zenzerović.

Koristio udice

Grbeša kaže kako je napad na sjedište američke demokracije pokazao koliko društvene mreže “mogu biti moćne u mobilizaciji nepoželjnog, devijantnog i nedemokratskog ponašanja” i da je “to problem veći od Trumpa“.

Odgovornost imaju i mediji jer “daju ogroman prostor ljudima koji potenciraju kontroverzne diskurse, u Trumpovu slučaju vulgaran i konfliktan način komunikacije”, rekla je.

“A uz to mu još daju prostor prihvaćajući njegove teme”, navela je Grbeša Zenzerović i podsjetila na Trumpovu izbornu kampanju 2016. i obećanje o izgradnji zida s Meksikom.  “Trump je iskoristio taj zid kao udicu na koju su se mediji odmah uhvatili. Zid prema Meksiku je najbolji spin u izbornoj kampanji koji smo vidjeli u dugo, dugo godina”, rekla je.

“On je time nametnuo temu migranata, ključnu temu tih izbora i mediji su se potpuno navukli na to”, zaključila je profesorica s FPZG-a.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI