POLAKO CURE DETALJI: Otkriveno je kako bi trebala izgledati Kapela hrvatskih svetaca i blaženika u Betlehemu

Informativna katolička agencija

Vlada je na svojoj sjednici u četvrtak odlučila financijski podržati izgradnju Kapele hrvatskih svetaca i blaženika u Betlehemu, čime je pozitivno odgovorila na molbu Samostana Svetog Duha franjevaca konventualaca u Zagrebu.

U odluci Vlade stoji da će Kapela hrvatskih svetaca i blaženika u Betlehemu dati snažan doprinos jačanju međunarodne prepoznatljivosti i pozicioniranja Hrvatske u Svetoj Zemlji i svijetu.

Hodočasnici iz cijelog svijeta koji će posjetiti Kapelu u Betlehemu bit će u prilici upoznati hrvatsku povijest te pripadnost Hrvatske europskom kršćanskom nasljeđu, navodi se također u odluci.

S obzirom na veliki porast broja posjetitelja Izraelu, planira se gradnja šest kapela, a hrvatska će biti u središnjem dijelu. Kustodija Svete zemlje darovala je teren u Betlehemu, izjavio je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Za izgradnju hrvatske kapele izdane su dozvole, izgradnja je procijenjena na 450.000 eura, unutrašnjost i inventar bit će obogaćeni umjetničkim djelima koja će darovati hrvatski umjetnici, kaže Grlić Radman.



Dodao je da su sredstva osigurana u državnom proračunu za 2021. te u projekcijama za 2022. i 2023. godinu.

Kapela hrvatskih svetaca i mučenika trebala bi se sastojati od dva bogoslužna prostora: kapele na otvorenom kapaciteta 111 sjedećih mjesta te zatvorenog prostora kapaciteta 200 sjedećih mjesta. Obje kapele imat će svoj oltar, javlja Informativna katolička agencija.

Informativna katolička agencija

“Hrvatska kapela bit će najveća i dobit će centralno mjesto. U dogovoru s kustosom Svete Zemlje fra Francescom Pattonom i koordinatorom projekta, gvardijanom samostana Svetog Spasitelja u Jeruzalemu fra Marcelom Ariel Cichinelliijem, predložio sam da bi materijal – kamen, drvo, umjetnička djela – došao iz Hrvatske”, izjavio je gvardijan Samostana Svetog Duha franjevaca konventualaca fra Tomislav Glavnik.

Informativna katolička agencija
Facebook Comments

Loading...
DIJELI