Predsjednica Europske komisije kaže da će AstraZeneca isporučiti dodatnih 9 milijuna doza

Wikipedia

40 milijuna je samo polovica očekivanih doza od britansko-švedske tvrtke u istom razdoblju prije nego je prošlog tjedan najavila kašnjenja.

Predsjednica Europske komisije Ursula Von Der Leyen rekla je u nedjelju da će do kraja ožujka AstraZeneca isporučiti dodatnih 9 milijuna doza cjepiva protiv covida-19, ili ukupno 40 milijuna doza u Europu.

“AstraZeneca će početi isporučivati cjepivo tjedan dana ranije nego je planirano”, napisala je Von Der Leyen na Twitteru.

“Tvrtka će također proširiti svoje proizvodne kapacitete u Europi”, dodala je.

Međutim 40 milijuna je samo polovica očekivanih doza od britansko-švedske tvrtke u istom razdoblju prije nego je prošlog tjedan najavila kašnjenja.



“Korak prema cjepivu”, napisala je von der Leyen na Twitter o popuštanju napetosti s tvrtkom nakon nove ponude.

Von der Leyen je vodila strateške razgovore sa sedam izvršnih direktora farmaceutskih tvrtki s kojima je EU potpisala ugovore o cjepivu protiv covida-19 dok je Unija pod velikim pritiskom zbog svoje strategije cijepljenja.

“Pandemija je istaknula ograničenja proizvodnih kapaciteta”, naglasila je izvršna čelnica EU u priopćenju nakon videokonferencije.

U priopćenju za medije se navodi da je skup bio usmjeren na mjere tijekom pandemije, nove varijante koronavirusa i proizvodnju cjepiva.

Osim AstraZenece, na videokonferenciji su sudjelovali čelnici njemačke tvrtke BioNTech i njihov američki partner Pfizer, kao i čelnici tvrtki Johnson & Johnson, Sanofi, Moderna i Curevac.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI