PREDVIĐA SE LAKA POBJEDA DESNICE NA TALIJANSKIM IZBORIMA: Hoće li Giorgia Meloni s neofašističkom prošlosti postati prva premijerka susjedne države

Foto: Antonio Moniaci/IPA/Guliver Image

Od tinejdžerske aktivistkinje koja je imala samo riječi hvale za Mussolinija do favoritkinje za prvu talijansku premijerku, Giorgia Meloni je imala zanimljiv razvojni put, dovevši svoju krajnje desnu stranku nadomak vlasti.

Ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da je krajnje desna koalicija na čelu s njezinom Braćom Italije na najboljem putu da pobijedi na nedjeljnim izborima u susjednoj zemlji.

Odlučna i borbena dok kritizira Europsku uniju, masovnu imigraciju i „LGBT lobije”, ta 45-godišnjakinja je osvojila razočarane birače i izgradila snažan osobni brend.

Na skupu u Rimu 2019. godine, što je postalo viralno nakon što je remixirano u dance pjesmu, je poručila: „Ja sam Giorgia, ja sam žena, ja sam majka, ja sam Talijanka, ja sam kršćanka”.

Braća Italije proistekla su iz talijanskog postfašističkog pokreta, ali Meloni se nastoji distancirati od takve prošlosti, premda je se ne želi posve odreći. Zagovara tradicionalne katoličke obiteljske vrijednosti.“Sačuvat ću talijanski zakon o pobačaju koji dopušta prekide trudnoće, ali omogućuje doktorima da odbiju provoditi ih. No, želim ženama koje misle da im je pobačaj jedina opcija dati pravo na izbor”, kazala je Meloni.

Rođena u Rimu 15. siječnja 1977., Meloni je odrasla u radničkoj četvrti Garbatelli s majkom, pošto ih je otac ostavio. Već se dugo bavi politikom, a s 31 godinom bila je najmlađa ministrica u poslijeratnoj talijanskoj povijesti i jedna od osnivača Braće Italije 2012. godine.

Na izborima 2018. njezina stranka osvojila je četiri posto glasova, ali u anketama u ovom trenutku dobiva više od 24 posto. Ako u nedjelju ostvari takav rezultat, Meloni bi bila ispred ne samo svojih suparnika, nego i koalicijskih partnera, protuimigrantske Lige Mattea Salvinija i stranke Forza Italia Silvija Berlusconija, u čijoj je vladi bila 2008. godine.

Meloni ide u prilog to što je njezina stranka bila jedina oporbena stranka zadnjih 18 mjeseci jer su sve ostale odlučile ući u vladu nacionalnog jedinstva dosadašnjeg premijera Marija Draghija. Istodobno želi razuvjeriti one koji postavljaju pitanja o njezinu manjku iskustva, postavivši plakate sa sloganom „Spremna” širom zemlje.

Naglašava fiskalnu razboritost s obzirom na golemi talijanski dug, unatoč tome što njezina koalicija poziva na smanjenje poreza i veća socijalna davanja. Njezino stajalište o Europi s godinama je postalo umjerenije i više ne želi da Italija napusti eurozonu i snažno podržava europske sankcije protiv Rusije zbog rata u Ukrajini.

Međutim, smatra da se Rim mora više zauzimati za svoje nacionalne interese i podržava mađarskog premijera Viktora Orbana u njegovim bitkama s Bruxellesom.

Meloni je kao tinejdžerica bila aktivistica za mladež Talijanskog socijalnog pokreta (MSI) koji su osnovali pristaše fašističkog diktatora Benita Mussolinija nakon Drugog svjetskog rata, a u dobi od 19 godina, vodeći kampanju za krajnje desni Nacionalni savez, izjavila je za francusku televiziju da je „Mussolini bio dobar političar jer je sve što je radio radio za Italiju”.

Pošto je izabrana za zastupnicu Nacionalnog saveza 2006. godina, promijenila je retoriku, izjavivši da je diktator činio „pogreške”, kao što su bili rasni zakoni, njegova autoritarnost i ulazak u Drugi svjetski rat na strani nacističke Njemačke Adolfa Hitlera. Nepokolebljivo tvrdi da u njezinoj stranci „nema prostora za nostalgiju”.

Meloni ima kćer s partnerom Andreom Giambrunom, televizijskim novinarom, rođenu 2006. godine.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI