PRINC HARRY NEĆE NOSITI VOJNU UNIFORMU: Mlađi sin novog kralja Charlesa III. i kraljev brat Andrew ‘crne ovce’ u obitelji Windsor

Foto: Cover Images / Guliver Image

Princ Harry i princ Andrew su jedini živi članovi uže obitelji kraljice Elizabete II. koji s bili u aktivnoj vojnoj službi (Harry u Afghanistanu, Andrew 1982. u sukobu na Falklandskom otočju), ali strogi kraljevski protokoli nalažu da neće nositi uniformu tijekom kraljičinog sprovoda, objavio je T-portal.

“Samo će zaposleni članovi kraljevske obitelji nositi vojnu uniformu za velike ceremonijalne događaje koji se održavaju tijekom razdoblja žalosti za kraljicom. Budući da su i Harry i Andrew odstupili od svojih kraljevskih dužnosti, nosit će civilnu odjeću, unatoč tome što su umirovljeni vojnici”, piše u objavi za medije Buckinghamska palača.

Za razliku od SAD-a, gdje veterani često nose uniforme za posebne prigode, umirovljenom britanskom vojnom osoblju nije dopušteno nositi uniformu, osim ako nisu na počasnom rasporedu i ako su bili ovlašteni da je nose. Umjesto toga, svoje vojne medalje nose zakačene za civilnu odjeću, piše T-portal.

Britanski kralj Charles III., njegova sestra princeza Anne i najmlađi brat princ Edward nosili su uniforme na procesija i misi za kraljicu Elizabetu II. u katedrali sv. Egidija u Edinburghu u ponedjeljak i tijekom današnje procesije. Također se očekuje da će ga nositi i za sprovod u ponedjeljak te na misi u kapelici sv. Juraja u Windsoru kasnije tog dana.

“Moje desetljeće vojne službe nije određeno uniformom koju nosi te s poštovanjem tražimo da fokus ostane na životu i ostavštini Njezinog Veličanstva Kraljice Elizabete II.”, rekao je u utorak glasnogovornik Sussexa.Rasprava o tome tko smije, a tko ne smije nositi uniformu na velikim kraljevskim događajima prvi put se pojavila prošle godine tijekom priprema za pogreb princa Philipa, kraljičinog supruga s kojim je bila 73 godine u braku, objavio je T-portal.

Tada su britanski mediji izvijestili da je princ Andrew želio nositi admiralsku odoru, a princ Harry koji je napustio kraljevske dužnosti i izgubio vojna pokroviteljstva nakon što je odselio u SAD sa suprugom Meghan, želio je djeda ispratiti u uniformi koju je nosio za svoje vjenčanje, ali je tada kraljica odlučila da će svi muški članovi biti u tamnim odijelima.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI