PUTIN U 2021. ULAZI U SVOM STILU! Još je moćniji: Potpisao šokantan zakon zbog kojeg se mnogi zgražaju!

Screenshot

U susret novoj godini ruski predsjednik Vladimir Putin stigao je potpisati oko 100 novih zakona, od kojih su neki podigli veliku prašinu. Onaj koji je uzburkao najviše duhova tiče se doživotnog imuniteta i doživotnog senatorskog mjesta nakon tranzicije vlasti.

Rusija će tako u 2021. između ostalog dobiti i nova pravila koja reguliraju rad nevladinih organizacija i prosvjeda, ali i ponašanje na internetu. Novi zakoni predstavljaju još jedan korak prema dodatnom ugrožavanju demokratskih procesa u Rusiji.

Doživotni imunitet za bivše predsjednike

Putin je potpisao novi zakon koji bivšim ruskim predsjednicima daje doživotni imunitet čak i kada s te funkcije odu.

U zakonu se navodi da niti jedan bivši ruski predsjednik “ne može kazneno ili upravno biti gonjen“. Policija neće moći uhitit i ispitati bivše predsjednike niti pretresati njihove domove. Prethodna verzija tog zakona je bivšim ruskim predsjednicima nudila imunitet samo za djela počinjena tokom mandata.



Novim zakonom će bivšim predsjednicima biti omogućeno da imaju mjesto u Gornjem domu parlamenta, koje također nudi imunitet.

Međutim, postoji mogućnost ukidanja imuniteta nekom bivšem predsjedniku, ukoliko je optužen za veleizdaju ili druga teška krivična djela.

Osim toga, potpisani su i zakoni koji Federalnoj službi daju dodatne ovlasti u nadzoru web lokacija koje “diskriminiraju” ruske medije. Jedan je to u nizu Putinovih pokušaja da proširi ruski utjecaj na medijski svijet i web općenito.

Donijeta su i pravila da novinari koji primjerice izvještavaju s prosvjeda ne mogu na terenu istovremeno djelovati kao sudionici skupa. Zabranjuju se i prosvjedi u blizini zgrada hitnih službi.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI