Savezna republika Georgia prva je koja je ukinula građansko uhićenje u Sjedinjenim Državama

Američka savezna država Georgia potaknuta ubojstvom Afroamerikanca Ahmauda Arberyja u valječi prošle godine, ukinula je zakon iz doba građanskog rata koji je dozvoljavao građanska hapšenja osumnjičenih kriminalaca.

Svih 50 američkih država ima zakone kojima je regulirana mogućnost da građani uhite, ali je u ponedjeljak Brian Kemp, republikanski guverner Georgije, potpisao zakon kojim je ta država prva u Sjedinjenim Američkim Državama ukinula takav propis.

Kako je prenio britanski BBC, u obraćanju zajedno sa guverenerom po objavljivanju odluke, Arberyjeva majka Wanda Cooper-Jones, poručila je kako se nada da će ova odluka države Georgije spasiti živote

Snimak, a i cijeli slučaj u kome se oklijevalo sa uhićenjem osumnjičenih, izazvao je nezadovoljstvo u javnosti zbog još jednog potencijalnog nekažanjavanja zločina nad Afroamerikancima u SAD-u te je to navelo zastupnike da ukinu zakon iz 1863. godine koji je građanima u Georgiji davao pravo da uhiti nekoga za koga smatraju da je počinio zločin, a koji je se u vrijeme kada je donijet koristio da bi se priveli odbjegli robovi i opravdao linč Afroamerikanaca.

Gregory McMichael (65), njegov 35-godišnji sin Travis i komšija Wililam Bryan, čekaju suđenje u Georgiji koje počinje u listopadu, na osnovu optužnice koja uključuje i ubojstvo, zločin iz mržnje i pokušaj otmice, a sva trojica su se izjasnili da nisu krivi.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI