Sjedinjene Države donirat će 500 milijuna doza Pfizera siromašnim zemljama svijeta

Sjedinjene Države će uložiti 3,5 milijardi dolara za kupovinu i doniranje 500 miliona doza Pfizer cjepiva protiv koronavirusa za neke od najsiromašnijih zemalja svijeta, saopćio je Washington u četvrtak, tražeći od ostalih država članica G7 da slijede njihov primjer.

Donacija cjepiva, najveća neke pojedinačne zemlje, objavljena je prije nego što se američki predsjednik Joe Biden sastane s čelnicima Grupe sedam vodećih svjetskih ekonomija u zapadnoj Engleskoj.

Tih 500 miliona doza namijenjeno je za stotinu najsiromašnijih svjetskih zemalja. Visoki zvaničnik Bidenove administracije opisao je tu gestu kao “veliki korak naprijed koji će značajno unaprijediti globalne napore” u cilju “omogućavanja nade u svakom uglu svijeta”.


Američki proizvođač lijekova Pfizer i njegov njemački partner BioNTech ranije su saopćili da će omogućiti 200 milion doza u 2021. i 300 milion doza u prvoj polovini 2022.

Cjepiva, koje će biti proizvedene u američkim postrojenjima Pfizera, bit će uručene po neprofitnoj cijeni.Facebook Comments

Loading...
DIJELI