SKANDAL U SJEVERNOJ MAKEDONIJI: Na forumu podijeljeno tisuće fotografija žena, među njima i maloljetnice

Nakon što su na jednom online forumu podijeljene tisuće fotografija i video snimaka žena, među kojima su i maloljetne djevojke, organizacije za zaštitu ljudskih prava u Sjeverenoj Makedoniji zatražile su u petak mjere protiv “seksističkog nasilja”.

U sklopu istrage o grupi ‘Javni salon’ uhićene su četiri osobe, objavila je policija.

“Zahtijevamo da državno odvjetništvo odmah riješi (…) kriminalnu aferu u kojoj su brojne žene žrtve seksističkog nasilja”, izjavilo je nekoliko nevladinih udruga i pozvalo na prosvjed 3. veljače u Skoplju, a Helsinški odbor, Mreža za suzbijanje obiteljskog i nasilja nad ženama, Centar za podršku zajednici LGBTI i druge udruge zahtijevaju da administratori grupe budu sudski gonjeni. Isto zahtjevaju i za sve koji su dijelili fotografije i video materijale te osobne podatke žrtava.

Traže i zakon kojim će se regulirati zlostavljanje na mreži. Kako javljaju mediji, grupa je imala 7000 članova, a podijeljeno je više od 10.000 fotografija i videosnimaka bez dopuštenja žena i djevojaka koje su snimljene. Dio materijala prikupljen je iz privatne razmjene žrtava, dio je s objava na društvenim mrežama, a uz neke su objavljeni i osobni kontakti.

Mediji su prije otprilike godinu dana upozorili na postojanje te skupine i tada je bila otvorena istraga no nije ništa razriješila, a vlasti su opet otvorile istragu kada se prije nekoliko dana mrežom proširilo svjedočanstvo mlade žene u kojem je ispričala da je žrtva spolnog uznemiravanja otkako su u “Javnom salonu” osvanule njezine fotografije s Instagrama popraćene njezinim brojem telefona.Glasnogovornik policije Toni Angelovski rekao je da će “vođe (skupine) biti uhvaćeni kada se završi istraga”.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI