SLAVIMO TIJELOVO! Za svetkovinu i neradni dan zaslužan je svećenik koji je sumnjao i redovnica koja je imala viziju

Foto: Pixabay/Ilustracija

Tijelovo, blagdan koji radnicima diljem svijeta omogućava slobodan dan i mogućnost spajanja produženog vikenda jedan je od najvećih blagdana za katolike. Zašto je ovaj blagdan toliko bitan da ga je država proglasila i neradnim danom, učinivši ga jednakim Božiću i Uskrsu? Zato što se slavi prava Božja prisutnost u svetoj pričesti.

Blagdan Presvetog Tijela i Krvi Kristove ili jednostavnije Tijelovo slavi se devetog četvrtka nakon Uskrsa. Zašto u četvrtak? Jer je na taj dan Isus tijekom Posljednje večere ustanovio Euharistiju.

Sveti Otac dao je i upute kako uistinu slaviti Euharistiju. Naglasio je kako vjernici najprije trebaju prepoznati svoju žeđ za Bogom, osjetiti svoju potrebu za njim, čeznuti za njegovom prisutnošću i ljubavlju, shvatiti da ne možemo sami, već nam je potrebna hrana i piće vječnog života.

“Euharistija želi nahraniti one koji su na putu umorni i gladni, ne zaboravimo to! Crkva čistog i savršenog je soba u kojoj nema mjesta za nikoga; Crkva otvorenih vrata, koja se okuplja i slavi oko Krista, umjesto toga je velika dvorana u koju svi – svi, pravednici i grešnici – mogu ući“, poručio je papa Franjo u homiliji tijekom prošlogodišnjeg slavlja.

Sve je počelo u Belgiji, u 13. stoljeću. Redovnici Julijani u viđenju pokazala se mrlja na punom mjesecu. Ova augustinka je to shvatila kao mrlja koja nedostaje Crkvi. To je predložila i svom biskupu Robertu de Thoroteu koji je blagdan i uveo u svojoj biskupiji.



Nakon što je Crkva proglasila doktrinu transsupstancijacije, njemački svećenik Peter posumnjao je u istinitost euharistije. Tako je jednom tijekom hodočašća u Rim na riječi „ovo je moje tijelo“, iz euharistije potekla krv na oltarnu bijelu tkaninu, što ga je navelo da uistinu povjeruje, a relikvije tog događaja čuvaju se i 800 godina poslije u katedralu u Orvietu.

Ovaj blagdan u ovim razmjerima slavimo zahvaljujući Tomi Akvinskom, koji je predložio papi Urbanu IV. Kako je potrebna svetkovina koja bi se usredotočila upravo na Euharistiju kao Tijelo i Krv Isusa Krista. Papa je to i učinio 1264., a ostalo je povijest.

Kroz mnoge gradove, uključujući i Zagreb nakon dvije godine pandemijske stanke, proći će i svečana procesija.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI