SOCIJALDEMOKRATI OSVOJILI BIRAČE U RUMUNJSKOJ: No na vlast čini se, neće tako lako

Goran Stanzl/PIXSELL

Rezultati na temelju više od 90 posto prebrojanih glasova na rumunjskim parlamentarnim izborima pobjednicima proglašavaju tamošnje oporbene socijaldemokrate (PSD). Takav razvoj situacije, prenose agencije, odražava nezadovoljstvo birača načinom na koji vladajući upravljaju pandemijom.

U svakom slučaju, socijaldemokrati su dobili 29,7 posto glasova, a liberali premijera Ludovica Orbana 25,57 posto. U rezultate još nisu pribrojani glasački listići iz dijaspore, oko 265.000, javlja  Reuters. Ipak, zaključuju, Orbanovi liberali vjerojatno ostaju na vlasti u koaliciji s reformistima iz saveza USR-Plus koji su osvojili 15 posto glasova u parlamentu.

Lijevi PSD nasljednik je bivše Komunističke partije i dominirao je rumunjskom politikom posljednjih 30 godina. Uvjerljivo je pobijedio na prošlim izborima 2016., ali njegovu vlast obilježili su masovni prosvjedi protiv korupcije i sporovi s Bruxellesom zbog kontroverznih pravosudnih reformi.

Osim toga, šef države Klaus Iohannis, koji je bio član PNL-a nekoliko je puta isključio mogućnost da dopusti socijaldemokratima povratak na vlast tijekom svog drugog mandata koji istječe 2024. godine.

Na ovim izborima pak samo su još dvije stranke uspjele prijeći izborni prag od 5 posto potreban za ulazak u parlament u koje će tako biti zastupnici pet stranaka. To su nacionalisti bliski Pravoslavnoj crkvi, Alijansa za AUR koji su osvojili 9 posto, te stranka manjinskih Mađara UDMR koja je 6 posto



U konačnici, više od 18 milijuna birača je bilo pozvano na glasanje, ali je – zbog porasta broja oboljelih od covida-19 i birača koje je umorila nekompetentna politička klasa – samo svaki treći Rumunj izašao glasati, prema podacima izbornih vlasti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI