Stipić o izborima u SAD-u: Čak i u prebrojavanju glasova mediji pokušavaju navlačiti na jednu stranu. To je jako, jako pogrešno

Američki predsjednik Donald Trump i demokratski suparnik Joe Biden i dalje su u tijesnoj utrci, a Amerikanci i veći dio svijeta čekaju izborne rezultate iz nekoliko ključnih neodlučnih država, no to nije pokolebalo sadašnjeg predsjednika koji je proglasio svoju pobjedu.

Obojica kandidata trebaju najmanje 270 od 538 glasova Elektorskog koledža, a Biden ima tijesno vodstvo od 238 glasova prema Trumpovih 213, navodi Fox News te dominira liberalnim uporištima duž istočne i zapadne obale.

Nade među demokratima da će tijekom izborne noći Biden glatko pobijediti brzo su isparile.

Izbore u SAD-u za portal Otvoreno komentira politički analitičar Tomislav Stipić.

“U ovim trenucima Trump dobiva i Pensylvaniu, na 74 posto glasova ima gotovo 700.000 glasova prednosti, a u toj državi je samo 39 posto dopisnih glasova tako da je gotovo izvjesno kako će Trump kapitalizirati 20 elektora iz te zemlje”, kaže Stipić.



Podsjeća kako je Trump ranije dobio Floridu, Ohio i Iowu te kako vodi u Georgiji, Michiganu, Wisconsinu, državama koje su opisane kao ključne za dobivanje ovih izbora.

“No glasovi još pristižu i treba biti oprezan. Meni je zanimljivo s koliko žara su se mediji i kreatori javnog mnijenja trudili navlačiti za Bidena, gotovo sve ankete su predviđale njegovu pobjedu. Kao da ništa nisu naučili s prošlih izbora”, kaže naš sugovornik.

Dodaje kako su posebno zanimljivi ostrašćeni komentari na našoj političkoj i medijskoj sceni koji su unisono podržavali Bidena uopće ne shvaćajući da Amerikanci ne razmišljaju onako kako im sugeriraju ankete.

‘Što je više kleveta i laži..’

“Podatak iz izlaznih anketa kako je Amerikancima ekonomija najvažnija od ostalih gorućih pitanja bilo je signifikantno da Trump dobro stoji. Ukoliko Trump pobijedi, u pitanje dolazi anketno ispitivanje, ne samo u Americi, već u cijelom svijetu. To bismo mogli protumačiti s onom poznatom ‘što je više kleveta i laži…’”, smatra Stipić.

Smatra kako će prebrojavanje trajati dugo i dodaje kako se ne slaže s Trumpom da će netko pokušati ukrasti izbore.

“Mislim da to nije moguće. Ono što je zanimljivo, što je na svojoj facebook stranici primijetio Ratko Knežević, poslovni čovjek koji dobro poznaje američke prilike, da su pojedine televizije poput CNN-a loše rezultate demokrata u odnosu s Trumpom počeli nazivati ‘konkurentnima’, a ne gubitničkima. Dakle, čak i u prebrojavanju glasova mediji pokušavaju navlačiti na jednu stranu što je po mom dubokom uvjerenju vrlo, vrlo pogrešno”, smatra Stipić.

“Ništa još nije gotovo, treba biti oprezan u predikcijama, ali činjenica jest da je i američko društvo duboko podijeljeno što je sve veći trend u zapadnom svijetu”, rekao je za Otvoreno.hr Tomislav Stipić. 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI