STRAH OD NOVIH TERORISTIČKIH NAPADA Bečani ostali kod kuće, škole ne rade, središte grada osigurava 150 pripadnika specijalne jedinice

Nakon sinoćnje pucnjave oko 20 sati u središtu Beča, danas ujutro je održana konferencija za medije na kojoj je ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer rekao kako je u jučerašnjim napadima ubijeno troje ljudi, a 15 je ranjenih. Ranjen je jedan policajac.

“Napad je izvao najmanje jedan islamistički terorist. Ovakvu situaciju u Austriji nismo imali dugo vremena. To je bio napad na austrijske demokratske vrijednosti i to sigurno nećemo trpjeti“, rekao je Nehammer, prenosi Kurier.

Dodao je i kako je jedan od napadača simpatizer tzv. Islamske države te da se njegovo porijeklo i pozadina istražuju

Nehammer je danas ujutro pozvao stanovnike Beča da, ako je to moguće ostanu kod kuće, čak i oni koji trebaju ići na posao ili imaju neku drugu obvezu.

Do centra grada ne može se javnim prijevozom jer podzemna željeznica ne stoji na postajama u centru, a tramvajske i autobusne linije su preusmjerene ili skraćene. Zbog opasnosti od terorista, nastave u školama neće biti, ali će i one i vrtići ostati otvoreni u slučaju da roditelji nemaju kamo s djecom.



Nehammer je istaknuo kako je jedan terorist ubijen, a još “najmanje jedan” je u bijegu. Ubijeni terorist, ustanovljeno je, na sebi nije imao prsluk s eksplozivnom napravom kao što se sumnjalo.

Osim policajaca, situaciju u središtu grada trenutačno osigurava 150 pripadnika specijalne jedinice Austrijske vojske.

Inače, danas u 6 sati preminula je još jedna žrtva napada, a riječ je o ženi, potvrdio je javnoj televiziji ORF bečki gradonačelnik Michael Ludwig.

Podsjetimo, nakon napada u kojem je poginuo jedan prolaznik, u bolnicu je prevezeno 15 osoba, od kojih sedmero s teškim ozljedama.

Među ranjenima je i jedan policajac, koji je izvan životne opasnosti.

Šef bečke hitne pomoći Rainer Gottwald rekao je za javni servis ORF da je kod ozlijeđenih osoba riječ o prostrijelnim ranama te o jednoj ubodnoj.

Još uvijek nije poznato koliko je bilo počinitelja napada, ali se na jednoj američkoj internetskoj stranici koja prati aktivnosti islamističkih grupacija te na jednom od portala koje koriste islamisti pojavilo pismo u kojemu stoji da je teroristički napad u Beču “kazna Austriji za sudjelovanje u vojnim misijama u Iraku i Siriji”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI