Svjetske sile pozivaju na smirivanje tenzija između Palestine i Izraela

Mnoge zemlje širom svijeta apeliraju na zaustavljanje višednevnih sukoba između Izraela i Palestinaca pa su tako Sjedinjene Države, Europska unija i Velika Britanija pozvale Izrael i Palestince da što prije smirivanje tenzija, javlja BBC.

Nasilje je dodatno eskaliralo u ponedjeljak navečer kada je izraelska vojska priopćila da izvodi zračne napade na Gazu i to kao odgovor na raketne napade koji su prethodno iz Gaze izvedeni ka izraelskim gradovima te su palestinski zdravstveni službenici u Gazi rekli  kako su 24 osobe, uključujući devetero djece, poginule u napadima.

Izraelska vojska navodi da je među ubijenima najmanje 15 članova grupe Hamas koja vlada Gazom, a Hamas je prijetio napadom nakon što su stotine Palestinaca povrijeđene u sukobima s izraelskom policijom na svetom mjestu u Jerusalemu u ponedjeljak.


Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da je Hamas “prešao granicu” i da će Izrael oštro odgovoriti, ali je u proteklih nekoliko dana zabilježeno je najgore nasilje u Jerusalemu u posljednjih nekoliko godina.

Sukobi su uslijedili zbog rastućeg nezadovoljstva Palestinaca uzrokovanog prijetnjom deložacije porodica iz njihovih domova u istočnom Jerusalemu od strane jevrejskih naseljenik.Facebook Comments

Loading...
DIJELI