TALIJANSKA MAFIJA NA OPTUŽENIČKOJ KLUPI: Čak 355 optuženika i 900 svjedoka! Suđenje Ndrangheti podsjeća na suđenje Cosa Nostri

U Italiji se priprema nevjerojatno suđenje talijanskoj mafiji. Na optuženičkoj klupi pronaći će se stotine osumnjičenih članova moćne talijanske mafijaške skupine “Ndranghete”.

Riječ je ovdje o zaista velikom suđenju na kojem će se pronaći 355 optuženika, 900 svjedoka i 400 odvjetnika, a među svjedocima će biti i onih koji će prekršiti zavjet šutnje, famoznu “omertu”.

Suđenje će se možda i simbolično održavati u zgradi u srcu teritorija ‘Ndranghete u Kalabriji, najsiromašnijoj talijanskog regiji. I u Hrvatskoj su nam dobro poznati veliki sudski procesi s desecima tisuća stranica spisa i znamo koliko dugo to može trajati. Na saslušanju u ovom mafijaškom suđenju desetljeća trebalo je tri sata da se pročitaju imena svih optuženika. Ipak, Talijani predviđaju da bi suđenje prvenstveno usmjereno na obitelj Mancuso moglo završiti u roku od dvije godine.

Među optuženima je i šef Luigi Mancuso. Prema pisanju medija, “Ndrangheta” kontrolira distribuciju kokaina kroz Europu.

Prvo talijansko veliko suđenje, “Maxiprocesso”, provedeno je u Palermu sredinom 1980-ih protiv sicilijanske mafije Cose Nostre i njezine mreže povezanih obitelji.



Na tom legendarnom suđenju osuđeno je 338 osoba. Mafija je kasnije ubila tužitelje Giovannija Falcona i Paola Borsellina.

Kriminologinja Anna Sergi s engleskog Sveučilišta Essex, rekla je da je naziv skupine vuče korijene iz grčkog jezika. Riječ “andranghateia” odnosi se na “društvo časnih ljudi”, a “andragatho” znači “vojne akcije”.

Skupina je prema talijanskom zakonu klasificirana kao mafija tek 2010., ali njezino djelovanje seže barem od ujedinjenja Italije 1861.

Talijanske vlasti procjenjuju da je u svijetu oko 20.000 članova ‘Ndranghete, ali je njezin puni sastav i bogatstvo teško utvrditi.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI