TEŠKA NEPOGODA U GRČKOJ: Vatrogasci se treći dan bore sa šumski požarom u blizini glavnog grada

Grčki vatrogasci u petak se bore treći uzastopni dan s požarom potaknutim vjetrom koji bjesni kroz borovu šumu šezdesetak kilometara zapadno od prijestonice Atene, a vatrogasci su se borili tokom noći da suzbiju požar koji je uništio kuće dok se crni dim uzdizao u nebo iznad priobalnih sela u kojima je policija pozvala mještane da ih napuste. Više od deset sela i dva manastira već su evakuirani.

“Optimisti smo da će tokom dana, uz poboljšane vremenske uslove, požar biti suzbijen”, izjavio je zamjenik ministra za civilnu zaštitu Nikos Hardalias.

Vatra je izbila u šumi u blizini malog turističkog mjesta kod Korintskog zaliva u srijedu i kretala se prema zapadnoj pokrajini Attica u četvrtak, potaknuta snažnim vjetrovima te nije javljeno o poginulima ili o povrijeđenima dok je oko 270 vatrogasaca, 18 aviona, tri helikoptera, lokalno osoblje i dobrovoljci  pokušalo suzbiti požar. Još nema nikakvih procjena obima štete.


Grčka ima loše uspomene na požar iz 2018. koji je bjesnio kroz primorsko mjesto Mati u blizini Atene kada su u roku od nekoliko sati poginule 102 osobe.

Facebook CommentsLoading...
DIJELI