Težak napad: Napadači ubili 88 osoba na sjeverozapadu Nigerije

Napadači su ubili 88 osoba u nigerijskoj državi Kebbi u četvrtak, što je nagnalo guvernera države da obeća slanje većeg broja pripadnika snaga sigurnosti u nedjelju dok se nesigurnost širi bez kontrole na sjeverozapadu zemlje.

Napadači su poharali osam sela, ubijajući mještane i prisiljavajući ih da bježe, saopćila je policija, navodeći da je ubijeno 88 osoba. Detalji napada pojavili su se prvi put u subotu.

Portparol guvernera Kebbija, Abubakar Bagudu, priopćio je u nedjelju da su napadači došli iz susjednih država Niger i Zamfara, odvodeći stoku i uništavajući usjeve.


Naoružani ljudi pojačali su napade na zajednice u toj regiji u posljednjim godinama, prisiljavajući hiljade mještana da bježe preko sjeverne nigerijske granice u Niger. Napadači su postali zloglasni širom svijeta zbog masovnih otmica u školama, dok je više od 800 učenika oteto od decembra.

Divljajuće nasilje preraslo je u humanitarnu krizu, priopćila je u četvrtak međunarodna humanitarna grupa Liječnici bez granica.U nedjelju je guverner obećao financijsku pomoć.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI