Trump će nominirati konzervativnu Amy Coney Barrett za sutkinju Vrhovnog suda

Američki predsjednik Donald Trump namjerava nominirati Amy Coney Barrett za sutkinju Vrhovnog suda, na upražnjeno mjesto nakon smrti Ruth Bader Ginsburg, izvijestio je CNN u petak pozivajući se na republikanske izvore.

Trump je najavio da će objaviti u subotu svoj izbor za nasljednicu Ginsburg, liberalne ikone koja je umrla 18. rujna u dobi od 87 godina.

CNN i New York Times izvijestili su u petak da se Trump odlučio za katolkinju Barrett, pozivajući se na izvore koji su također rekli da bi se mogao predomisliti.

Barrett (48) je konzervativna sutkinju saveznog prizivnog suda u Chicagu, a na to mjesto postavio ju je Trump 2017. Suci Vrhovnog suda imenuju se doživotno na tu dužnost.

Bijela kuća je odbila komentirati.Ako bude potvrđena, Trumpova kandidatkinja dat će konzervativcima većinu od 6 naprama 3 u vrijeme velikih političkih podjela u Sjedinjenim Državama.

Barrett se otpočetka smatra favoritkinjom za tu dužnost, zajedno s Barbarom Lagoa, također sutkinjom saveznog prizivnog suda.

Trumpova kandidatkinja, kako se čini, ima otvoren put prema Vrhovnom sudu budući da u Senatu koji ju mora  potvrditi republikanci imaju većinu, 53 naprama 47, a samo dvije senatorice iz njihovih redova dale su naznake da će se usprotiviti tom postupku prije izbora 3. studenoga.

Demokrati se protive imenovanju i smatraju da Trump treba pričekati do izbora 3. studenoga na kojima će se sučeliti s demokratskim kandidatom Joeom Bidenom te ako ovaj pobijedi treba pričekati i da preuzme dužnost u siječnju 2021., a tek onda popuniti ispražnjeno sudačko mjesto.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI