Trump ili Biden? Žužul: ‘Za Hrvatsku to malo znači, ali za naše susjede bi moglo biti presudno’

Predsjednički izbori u SAD-u su završili, brojanje glasova ulazi pred sami smiraj, a pobjednik se još ne zna.

Prema trenutnim informacijama Joe Biden ima 248 elektora, a Donald Trump 214. Za pobjedu je potrebno minimalno 270 elektora.

Iako brojanje glasova još uvijek traje, ponajviše zbog velikog broja dopisnih glasova, Trump je već zaprijetio Vrhovnim sudom jer, kako kaže “sumnja na krađu glasova”. Stručnjaci smatraju kako večeras nećemo dobiti pobjednika te ćemo morati još pričekati.

U emisiji Otvoreno na HRT-u, povodom izbora, gosti su Miomir Žužul, bivši ministar vanjskih poslova, Zoran Kurelić, profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, Jakov Žižić sa Hrvatskog katoličkog sveučilišta, Đana Luša, profesorica na Fakultetu političkih znanosti i povjesničar Tvrtko Jakovina s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

“Mislim da je prilično vjerojatno da će Biden postati novi predsjednik Sjedinjenih Država. Trump ima retoriku tipičnu za njega, a kakve će akcije biti kasnije teško je reći, ali ja ne vjerujem da će doći do nekih velikih nemira. Sud ima pravo provjeriti je li sve bilo uredu na izborima, no nadam se da će se novi predsjednik znati već sutra”, rekao je Miomir Žužul koji se javio iz Washingtona.



Dodao je kako tamo nema nemira te je sve poprilično mirno.

“Ujutro je izgledalo kako Trump pobjeđuje, ali popodne se čini da Biden u prednosti, Ako završi ovako biti če to jedna od najtanjih pobjeda na predsjedničkim izborima”, rekao je Zoran Kurelić.

Đana Luša je objasnila sam sustav elektorskog glasanja. dodajući kako on nije baš demokratski. “Imate mnogo primjedbi na ovakav sustav koji nije baš u potpunosti demokratski. U slučaju izjednačenog rezultat odlučivati će Kongres”.

“Ja se nadam da će gospodin Žužul ponovo pogoditi i da će Biden biti novi predsjednik, jer je sramotno kada netko iz pozicije Bijele kuće traži da se brojanje legitimnih glasova zaustavi”, rekao je Tvrtko Jakovina.

Žužul se osvrnuo na odnos SAD-a i Hrvatske. “Mi s SAD-om imamo dva otvorena pitanja. Jedno je sustav viza gdje su zadovoljeni svi uvjeti za njeno ukidanje i to je sada pitanje vremena. Drugo pitanje je problem dvostrukog oporezivanja koje tek treba otvoriti”, rekao je.

“Izbor predsjednika bi stoga moga utjecati na susjednu BiH gdje su Srbi navijali za Trumpa, a Bošnjaci za Bidena koji je trebao jačati Sarajevo. Naravno, Sarajevo da, ali ono gdje su zastupljena sva tri konstitutivna naroda”, tvrdi Žužul.

“Dayton nije samo američko pitanje i u ovakvom stanju nema gotovo nikakve šanse da se on izmijeni”, rekao je Jakovina.

“Biden bi trebao promijeniti neke stvari nakon Trumpa, a tu ponajprije mislim na ponovni ulazak u Pariški sporazum. Možemo se nadati da će se svijet vratiti na staro. Ako svijetu treba neko nadnacionalno vodstvo onda bolje da ga imamo u Washingtonu nego u Moskvi ili Pekingu”, dodao je Jakovina.

“Svaka američka politika je bila “America first”, a Trump je to otvoreno zagovarao. Sjetite se kako je zagovarao ulaganje u NATO od strane europskih sila, a Biden će samo nastaviti voditi američku politiku kakvu smo gledali od kraja Drugog svjetskog rata”; rekla je Luša.

“U SAD-u se često sporovi rješavaju na sudovima, između institucija. Tako se prvo spor treba rješavati u saveznim državama, a tek kasnije se odlazi na Vrhovni sud. Iako je Trump nedavno imenovao vrhovnu sutkinju treba znati da, bez obzira na njihova uvjerena, ipak su to veliki profesionalci”, rekao je Žižić.

“Ja ne bih mogao ni zamisliti da itko od devet sudaca, kakvog god uvjerenja bili, može nekome zabraniti glasanje ili nečije glasove učiniti ne bitnim. To mi je nezamislivo”, dodao je Kurelić.

“Vrhovni sud je godinama bio najcjenjenija institucija i to bi trebalo tako i ostati bez obzira na sve”, kaže Jakovina.

“Koronavirus je uvelike pokvario planove Donaldu Trumpu. Imao je dobre ekonomske rezultate i malo tko je rekao da živi lošije negoli prije četiri godine. S druge strane, na početku pandemije ignorirao je opasnost i održavao velike skupove. Biden je pak vjerovao znanstvenicima i slijedio njihove upute. Američko društvo je podjeljeno, a smatram da je Biden ipak taj koji bi mogao pomiriti te razlike”, rekla je Luša.

“Tijekom dana su se stvari dvaput mijenjale, tako da je još teško išta prognozirati”, zaključio je Kurelić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI