TRUMP ODLUČAN: ‘Novog sudca Vrhovnog suda imenovat ću bez odgode!’

Flickr

Nakon najave predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da će brzo imenovati nasljednika nedavno preminule liberalne sutkinje Vrhovnog suda Ruth Bader Ginsburg, očekuje se žestoka politička bitka s obzirom da bi predsjednikovo imenovanje dodatno gurnulo taj sud u desno.

“Postavljeni smo na vlast i važan položaj kako bismo donosili odluke za ljude koji su nas s ponosom izabrali, od kojih se dugo najvažnijim smatraju one o izboru sudaca Vrhovnog suda Sjedinjenih Država”, napisao je Trump na Twitteru. “Imamo tu obvezu, bez odgode!”.

Liberalna sutkinja Ginsburg umrla je u petak u 87. godini, uslijed komplikacija uzrokovanih rakom gušterače. Sutkinja najvišeg suda SAD-a bila je 27 godina.

Njena smrt Trumpu, koji se bori za drugi mandat na predsjedničkim izborima 3. studenog, u trenutku dubokih političkih podjela u SAD-u, pruža priliku da poveća konzervativnu većinu u Vrhovnom sudu na šest od devet sudaca.

Demokrati su još uvijek bijesni zbog izbjegavanja Senata, koji je pod kontrolom republikanaca, da 2016. potvrdi imenovanje Merricka Garlanda kojega je predložio tadašnji predsjednik Barack Obama nakon što je konzervativni sudac Antonin Scalia umro deset mjeseci prije izbora.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI