TRUMP PRED OPOZIVOM? Sve više zastupnika traži njegovu smjenu. ‘Obuzelo ga je ludilo’

Foto: The White House

Sve je više zahtjeva, u čemu prednjače demokrati u Kongresu, da potpredsjednik SAD-a Mke Pence aktivira 25. amandman kako bi se smijenio još uvijek aktualni predsjednik Donald Trump.

Nancy Pelosi, koja je najavila da će poduzeti korake ako predsjednik na odlasku ne odstupi, najavila je da će danas biti pripremljena rezolucija kojom se potpredsjednika poziva “da sazove i mobilizira kabinet da aktivira 25. amandman kako bi se predsjednika proglasilo nesposobnim za obavljanje dužnosti”.

U pismu demokratskim zastupnicima navleja da “Pozivamo potpredsjednika da odgovori u roku od 24 sata”.

Ako Pence ne odgovori, demokrati će po drugi puta pokrenuti postupak smjene predsjednika Trumpa.

“U ime zaštite našeg ustava i naše demokracije poduzet ćemo hitne korake jer ovaj predsjednik predstavlja neposrednu prijetnju za oboje”, poručila je Pelosi.



“Iz dana u dan sve su užasniji napadi ovog predsjednika na našu demokraciju pa je time sve veća i potreba da se hitno nešto poduzme”, dodala je.

Inače i sve je više republikanskih senatora koji traže Trumpovu smjenu.

senator Pat Toomey ocijenio je u nedjelju na CNN-u da bi predsjednikova ostavka bila “najbolje rješenje”.

Nakon predsjedničkih izbora 3. studenog na kojima je izgubio Donalda Trumpa je “zahvatila neka vrsta ludila, napravio je stvari potpuno nezamislive i neoprostive”, dodao je.

“Najbolja stvar za jedinstvo zemlje bila bi njegova ostavka”, rekao je za ABC Alan Kitzinger, član Zastupničkog doma i prvi republikanac koji je odmah u četvrtak pozvao da se predsjednika proglasi “nesposobnim” za obnašanje dužnosti.

Pence je protiv toga da se Trump smijeni aktiviranjem 25. amandmana, rekao je njegov savjetnik.

Do inauguracije novoizabranog predsjednika Joea Bidena ostalo je devet dana.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI