TRUMP ‘PREDAJE ŽEZLO’ BIDENU Prije toga pomilovao je bivšeg savjetnika Bijele Kuće Stevea Bannona

Donald Trump u srijedu predaje “žezlo” novoizabranom američkom predsjedniku Joeu Bidenu.

No, prije toga, Trump je pomilovao bivšeg savjetnika Bijele kuće Stevea Bannona u sklopu vala pomilovanja posljednjeg dana na dužnosti, doznaje se od visokog dužnosnika.

Kako pišu svjetski mediji, očekuje se da Trump neće pomilovati sebe, članove obitelji ni svog privatnog odvjetnika Rudya Giuliania koji je zagovarao predsjednikove tvrdnje o izbornoj prijevari na predsjedničkim izborima održanima 3. studenoga.

Tko je Bannon? On je bio važan savjetnik Trumpove predsjedničke kampanje 2016. Prošle godine je optužen da je prevario donatore online kampanje “Gradimo zid” koja je skupila 25 milijuna dolara.

Trump je suprotno savjetima dužnosnika Bijele kuće pomilovao Bannona s kojim je obnovio odnos dok ga je tražio podršku za svoje nedokazane tvrdnje o izbornoj prevari.Bannon tvrdi da nije kriv, a prema riječima bivšeg tužitelja Daniela Alonsa još uvijek može biti optužen pred sudom u New Yorku.

Trump je u zadnjim satima mandata pomilovao i repere Lil Waynea i Kodaka Blacka koji su suđeni prema saveznom zakonu zbog oružja te bivšeg gradonačelnika Detroita Kwamea Kilpatricka koji je služio 28-godišnju zatvorsku kaznu zbog korupcije.

Lil Wayne je u prosincu priznao krivnju za ilegalno posjedovanje napunjenog, u zlato optočenog pištolja te je bio suočen s desetogodišnjom zatvorskom kaznom.

Osim toga, Trump je nekoliko sati prije odlaska s dužnosti skidanje oznake tajnosti s dokumenata koji se odnose na FBI-evu istragu njegovih kontakata s Rusijom tijekom predsjedničke kampanje 2016.

Trump koji je dugo tvrdio da su Demokrati koristili istragu kako bi ga zbacili s vlasti rekao je u memorandumu da su prihvaćene redakcije koje je zatražio FBI kako bi se omogućilo javno objavljivanje dokumenata.

Odlazeći američki predsjednik naredio je posljednjeg dana svog mandata i prekid na 18 mjeseci udaljavanja državljana Venezuele koji žive u SAD-u.

Trump je naveo da tu odgodu nalaže pogoršanje stanja u Venezueli za koje je rekao da predstavlja stalnu prijetnju nacionalnoj sigurnosti i dobrobiti američkog naroda.

No, iz naredbe su izuzeti su državljani Venezuele koji su, primjerice počinili kazneno djelo.

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden rekao je potkraj listopada da će žurno odobriti humanitarnu zaštitu Venezuelcima koji žive u SAD-u.

Sjedinjene Države su posljednjeg dana Trumpova mandata nametnule sankcije ruskom brodu za polaganje cijevi “Fortuna” koji radi na izgradnji Sjevernog toka 2.

Trumpova administracija utvrdila je i da je Kina počinila genocid i zločin protiv čovječnosti nad ujgurskim muslimanima u pokrajini Xinjiang, rekao je državni tajnik Mike Pompeo.

Trump je dan uoči inauguracije izabranog predsjednika Joea Bidena u 20-minutnom video obraćanju rekao kako će se moliti za uspjeh nove administracije, a iako je riječ o rijetkoj gesti dobre volje prema njegovom nasljedniku, Trump u videu nijednom imenom nije spomenuo Bidena.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI